fbpx
Сьогодні
Відео 10:34 15 Бер 2023

Від антарктичного шельфового льодовика Бранта відколовся айсберг за площею майже, як Лондон

Фото: BAS

Великий айсберг, який відколовся від антарктичного шельфового льодовика Бранта 22 січня показали британські полярники. Він подрейфував на південь та відплив уже на 150 кілометрів.

Це відео показала Британська антарктична служба (BAS), повідомляє Science Alert.

Зазначають, що площа айсберга сягає 1550 кілометрів квадратних. Він майже такий же, як Лондон (площею 1572 км²).

Повідомляють, що айсберг відколовся від льодовика за десятиліття після появи перших тріщин. Зрештою, велика тріщина під назвою "Провалля-1" (Chasm-1) простяглася через увесь шельфовий льодовик.

Тоді айсберг A81 приєднався до інших фрагментів льодовика, що плавають у морі Ведделла.

Фото: BAS

"Динамічні аерофотозйомки показують, наскільки масивною є ця крижана брила, що виглядає як нескінченне простирадло навіть з висоти.

Але те, що ми бачимо, – це лише частина маси айсберга, більша частина якого простягається на сотні метрів у глибину", розповідають науковці.

А81 – вже другий великий айсберг, який відколовся в цьому регіоні за останні два роки. І хоч відкол айсберга є природним процесом, він все одно може спричинити хаос у навколишньому середовищі, наголошують дослідники.

Льодовиковий шельф Брант є одним з найбільш ретельно відстежуваних шельфів на планеті, де розташована дослідницька станція BAS "Галлея", кажуть полярники.

Наразі район дослідницької станції не сильно зачепив відкол айсберга. Утім, це природне явище може мати наслідки для довкілля.

"Айсберг такого розміру матиме великий вплив на океанські екосистеми, які підтримують багате розмаїття морської дикої природи в цьому антарктичному регіоні. Цей вплив може бути як позитивним, так і негативним", – пояснює еколог Джерант Тарлінг з BAS.

З одного боку, танення айсберга вивільнить багато поживних речовин, які можуть сприяти росту мікроскопічних рослин, як-от фітопланктон, що лежать в основі океанічних харчових ланцюжків.

Фото: BAS

Водночас танення в таких великих масштабах може негативно впливати на довкілля – зокрема, через це в океан потрапляє багато прісної води.

Рівень солоності вод знижується і вони стають непридатними для життя багатьох видів фітопланктону і зоопланктону. Такий ефект може спричинити цілий каскад наслідків для риби, птахів, тюленів і китів, додають британські полярники.

Ще один масивний айсберг в Антарктиді – A76A. Цей величезний шматок льоду є частиною айсберга A76, який почав свою "подорож" після відколу від шельфового льодовика Фільхнера в середині травня 2021 року.

Рухаючись на північ, A76 розколовся на три частини, найбільша з яких отримала назву A76A. Наразі це найбільший плавучий айсберг на планеті площею близько 3 тисяч км², який також вдвічі більший за "Великий Лондон" А81.

Полярники очікують, що А81, як і попередні айсберги, слідуватиме за Антарктичною прибережною течією навколо моря Ведделла.

"Науковці BAS та громадськість продовжуватимуть відстежувати і контролювати А81, оскільки він продовжує дрейфувати через море Ведделла – і далі на північ до південної частини басейну Атлантичного океану", – додають у Британській антарктичній службі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: