fbpx
Сьогодні
20:16 29 Жов 2023

Представники України й Польщі обговорили безпеку у регіоні та двосторонні відносини

English version here

Фото: Твіттер / Бюро міжнародної політики

На Мальті на полях третьої зустрічі радників із національної безпеки та зовнішньої політики представники України та Польщі обговорили двосторонні відносини й ситуацію на фронті.

Про це в соцмережі X (колишній Твіттер) повідомило Бюро міжнародної політики при президентові Польщі, пише Рубрика.

"На полях зустрічі радників президента з питань безпеки та міжнародних справ на Мальті міністр Марцін Пшидач розмовляв з Андрієм Сибігою (заступником керівника Офісу Президента України – ред.) про ситуацію на фронті, безпеку в регіоні та українсько-польські двосторонні відносини", – йдеться в повідомленні.

Як повідомлялося, голову Бюро міжнародної політики при президентові РП Марціна Пшидача нещодавно обрано депутатом Сейму.

Від понеділка, 30 жовтня, він перестане бути головою цього органу, його замінить Мєшко Павляк. З моменту обрання Анджея Дуди президентом Польщі Павляк від 2015 року працював в президентських органах – Бюро закордонних справ, а також Бюро національної безпеки РП.

Як повідомлялося, на Мальті проходить третій мирний саміт щодо України з лідерами країн Глобального Півдня на рівні радників із зовнішньої політики та національної безпеки.

Учасники саміту зосереджувалися на питаннях ядерної, продовольчої та енергетичної безпеки, а також звільнення полонених і депортованих та відновлення територіальної цілісності України.

За дорученням Президента України Володимира Зеленського керівник Офісу Глави держави Андрій Єрмак на полях третьої зустрічі радників із національної безпеки та зовнішньої політики на Мальті розпочав консультації з Нідерландами щодо укладення двосторонньої угоди про безпекові гарантії відповідно до Спільної декларації про підтримку України.

Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак на Мальті також провів зустріч із президенткою Європейського парламенту Робертою Мецолою.

Окрім того, представники Канади на зустрічі радників із національної безпеки та зовнішньої політики запропонували створити коаліцію країн, що сприятиме поверненню депортованих країною-агресоркою українських дітей.

Третя мирна зустріч щодо української формули миру

Зустріч щодо української формули миру відбулася 28-29 жовтня на Мальті. Головна мета для України, за слів голови Офісу Президента, це заручитися "максимально широкою міжнародною підтримкою" мирного плану президента Володимира Зеленського.

Цього разу Китай не бере участі у мирному саміті. За даними ЗМІ, відсутність Пекіна розчарувала українське керівництво.

Перший саміт Формули миру пройшов 26 червня у Копенгагені (Данія), а другий – 6 серпня  у Джидді (Саудівська Аравія).

Тоді Україні вдалося залучити не лише прямих партнерів та союзників, а й представників Глобального півдня, які займають нейтральну позицію щодо війни.

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський у листопаді 2022 року під час виступу перед учасниками саміту Групи двадцяти презентував українську Формулу миру з 10 пунктів, наразі триває підготовка Глобального саміту миру.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: