fbpx
Сьогодні
08:55 15 Лис 2022

Президент України представив на саміті G20 "українську формулу миру", що складається з 10 пропозицій

English version here

Фото: ОПУ

Президент України Володимир Зеленський у виступі перед учасниками "Групи великої двадцятки" представив від України алгоритм досягнення миру з росією, який передбачає 10 пунктів

Про це йде мова у виступі Зеленського, оприлюдненому на сайті ОПУ, пише Рубрика.

"Щоб звільнити всю нашу землю від рашистів, нам доведеться воювати ще деякий час… Воювати! Але якщо перемога все одно буде за нами, і ми в цьому впевнені, то хіба не варто спробувати реалізувати нашу формулу миру, щоб усе ж зберегти тисячі життів і вберегти світ від нових дестабілізацій?

Ось чому я хочу представити наше бачення шляху до миру – як його реально досягти. І не тільки для нас, а й для всіх вас, ваших союзників і партнерів", підкреслив Глава держави.

Зеленський розповів, що є набір рішень – і він хоче, щоб розмова про це була публічною, а не залаштунковою, "щоб це обговорювалося конкретно, а не широкими мазками".

Український президент прагне, "щоб ця агресивна російська війна закінчилася справедливо й на основі Статуту ООН і міжнародного права, а не "абияк".

"Не варто пропонувати Україні компроміси із совістю, суверенітетом, територією та незалежністю. Ми поважаємо правила, і ми – люди слова.

Україна завжди була лідером миротворчих зусиль, і світ це бачив. І якщо росія каже, що нібито хоче закінчити цю війну, хай доведе це діями.

Очевидно, що словам росії довіряти неможливо, і не буде жодних "Мінськів – 3", які росія порушить одразу ж після укладення.

Якщо ж відповідних дій для відновлення миру не буде, то це означає, що росія просто хоче вкотре обманути всіх вас, обманути світ і заморозити війну якраз тоді, коли її поразки стали особливо відчутними.

Ми не дамо росії перечекати, наростити сили, а потім розпочати нову серію терору та глобальної дестабілізації. Впевнений, що саме зараз треба й можна зупинити руйнівну російську війну", підкреслив президент.

Український план миру та 10 пропозицій для цього

  • Радіаційна та ядерна безпека.
  • Продовольча безпека.
  • Енергетична безпека.
  • Звільнення всіх полонених і депортованих.
  • Виконання Статуту ООН і відновлення територіальної цілісності України та світового порядку.
  • Виведення російських військ і припинення бойових дій.
  • Повернення справедливості.
  • Протидія екоциду.
  • Недопущення ескалації.
  • Фіксація закінчення війни.

Зеленський зазначив, що вже є позитивний досвід експортної зернової ініціативи, в яку залучені з одного боку – Україна, Туреччина та ООН, а з іншого боку –росія, Туреччина та ООН.

На його думку, подібно до цього може спрацювати виконання кожного з зазначених пунктів, де сторонами можуть бути різні держави, які готові взяти на себе лідерство в тому чи іншому рішенні.

Також, Президент України Володимир Зеленський у своєму відео зверненні до учасників саміту G20 на острові Балі закликав їх припинити руйнівну війну росії.

Довідка

Нагадаємо, що в Індонезії стартував саміт "Групи двадцяти".

Президент росії володимир путін не виступить перед G20 навіть онлайн.

У Верховній Раді зареєстровано проєкт постанови про звернення до держав "Великої двадцятки" з закликом виключити російську федерацію зі складу цієї впливової групи.

Президент США Джо Байден та лідер Китаю Сі Цзіньпін на переговорах на Балі у понеділок погодилися, що ядерна зброя ніколи не повинна використовуватися, в тому числі в Україні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: