fbpx
Сьогодні
22:10 26 Жов 2023

ЄС заборонив використання глітеру та дрібних блискіток: навіщо це рішення

Фото: З відкритих джерел

Нещодавно Європейський Союз заборонив продаж глітеру та гранульованого пластику через шкідливий вплив їх на навколишнє середовище.

Про це пише Рубрика, посилаючись на сайт ЄС.

У чому проблема?

У рішенні Євросоюзу інформують, що мікропластик, нерозчинний у воді, розкладається дуже повільно, його можуть проковтнути тварини, також це шкодить довкіллю та потенційно й здоров'ю людини.

Полімери мікропластику вже знаходили в питній воді та їжі. Вони накопичуються в навколишньому середовищі та сприяють забрудненню мікропластиком. Науковці знаходили мікропластик скрізь: і в глибинах океанів, і в антарктичному льоду. А тепер, як показали нові дослідження, його виявили ще й у хмарах на вершинах двох японських гір.

Таке забруднення є надзвичайно стійким. Його практично неможливо видалити і що воно поступово накопичується. Європейське хімічне агентство підрахувало, що на цей час понад 42 тисячі тонн спеціально вироблених мікрочастинок пластику щороку потрапляє в довкілля.

Зазначимо, що глітер  різнокольорові декоративні, дрібно нарубані й розсипчасті блискітки – також є різновидом мікропластику.

Глітер

Фото: Вікіпедія

Яке рішення?

За останні кілька років глітер став одним із найпопулярніших елементів макіяжу. Любов до блискіток досягла таких масштабів, що соціальні мережі вже рясніють інструкціями того, як прикрасити різнобарвним глітером волосся, одяг і навіть тіло.

Глітер

Фото: Вікіпедія

Європейський Союз прийняв рішення заборонити продаж глітеру та гранульованого пластику. Це спрямовано на скорочення шкідливого для навколишнього середовища забруднення мікропластиком у державах-членах Євросоюзу.

Як це працює?

Так, з 17 жовтня 2023 року заборонено використовувати пластикові блискітки, на кшталт, для рукоділля, іграшок.

Однак, біорозкладні блискітки ще будуть дозволені. Проте їх використання в косметиці, засобах для нігтів й інших засобах особистої гігієни буде обмежено в найближчі роки.

Для деяких виробів вже встановили перехідний період, протягом якого виробництва мають прибрати з компонентів мікропластик:

  • до 16 жовтня 2027 року включно — для косметики, що змивається;
  • до 16 жовтня 2029 року включно — для косметики, що не змивається;
  • до 16 жовтня 2035 року включно для макіяжу, косметики для губ і нігтів.
Глітер, мікропластик

Фото: DANDROOM

У заяві ЄС також додали, що заборона не поширюється на блискітки, що використовуються, наприклад, для виготовлення:

  • блискучого клею,
  • фарб,
  • чорнила,
  • ювелірних прикрас.

Як наголошують, заборона стосується лише розсипних блискіток.

У ЄС збираються заборонити:

  • гранульований пластик, що використовується на спортивних майданчиках із травʼяним покриттям,
  • косметичні засоби, у яких мікропластик використовується як відлущувальний засіб,
  • пластик, що використовується в мийних засобах, добривах та іграшках.

Комісія ЄС працює над детальним документом із поясненнями щодо нових правил. Його планують розробити до кінця 2023 року.

Нагадаємо, що американські дослідники з Ратґерського університету на прикладі вагітних щурів показали, що плацента ссавців не може блокувати наночастинки пластику — ті можуть потрапити у серце, мозок та інші органи плода.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: