fbpx
Сьогодні
ЕкоРішення 15:00 28 Січ 2023

Чаювання без шкоди довкіллю: відмовитись від чайних пакетиків

Правильний фільтр-папір виготовляють з натуральних волокон абаки, такий матеріал повністю органічний, але це коштовна сировина.
  • Категорія: відходи
  • Проблема: мікропластик, переповнені сміттєзвалища
  • Рішення: Відмова від чайних пакетиків

Мікропластик — тверді частинки синтетичних полімерів, розміром менше 5 мм, які здатні потрапляти в організм через їжу.

5 перших кроків

  1. Відмовтесь від чайних пакетиків.
  2. Підберіть альтернативу: металеве або керамічне ситечко, прес-чайник або чайник з ситечком, силіконовий заварник.
  3. Купуйте чай не в упаковках, а на вагу.
  4. Якщо відмовитись неможливо, використовуйте повторно для зняття набряків під очима, абсорбції запаху в холодильнику тощо.
  5. Діліться інформацією про шкоду пакетиків з рідними.

Детальніше

Правильний фільтр-папір виготовляють з натуральних волокон абаки, такий матеріал повністю органічний, але це коштовна сировина. Прагнучи зменшити вартість, виробники намагаються максимально замінити волокна абаки. Тому зазвичай зустрічається такий склад: натуральне деревне волокно (65-75%), термопластикове волокно (15-23%), волокно абаки (10%). Такий матеріал вже не органічний. Це означає, що кидати такий пакетик у компост не бажано. Переробити його вкрай важко і дорого, бо він складається зі змішаних матеріалів. На сьогодні тільки одна британська компанія PG Tip вирішила зайнятися їх переробкою.

На виробництво фільтр-паперу йде величезна кількість деревини. Активна вирубка дерев виснажує природні ресурси й шкодить екології. Розкладається цей мішечок декілька десятків років, проте залишки мікропластику залишаються ще на кілька сотень років. Вчені досі не прийшли до одноголосного висновку, як мікропластик впливає на середовище. ВООЗ зазначає, що наразі не можна говорити про серйозну загрозу. Проте дослідження на рачках-дафніях продемонстрували протилежне.

Деякі виробники створюють лінійку чаю в пакетиках з пластикової сітки (нейлону) — пірамідки. Серед українців найбільш популярні двокамерні чайні пакетики, проте такий вид також часто зустрічається на полицях магазинів. Нейлон виробляють з поліаміду — синтетичної пластмаси на основі полімерів. Цей матеріал стає у пригоді для пошиття одягу, але навряд повністю безпечний для виробництва продуктів харчування. Широкий резонанс отримало дослідження канадських учених. Дослідники з Університету Макгілла встановили, що при заварюванні чайних пакетиків у чашку потрапляють частинки мікропластику.

Джерело: Рубрика

163

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Про проєкт

Енциклопедія Екорішень

Ми зібрали для тебе інструкції та рекомендації щодо екологічних рішень найрізноманітніших проблем

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: