fbpx
Сьогодні
22:58 15 Жов 2023

Мікропластик є не тільки у водоймах, тепер його виявили і в хмарах

Фото: AP Photo/Kiichiro Sato

Науковці знаходили мікропластик скрізь: і в глибинах океанів, і в антарктичному льоду. А тепер, як показали нові дослідження, його виявили ще й у хмарах на вершинах двох японських гір.

Про це пише The Guardian, інформує Рубрика.

Так, хмари біля вершин Фудзі та Ояма містять концентрації крихітних шматочків пластику.

Це підкреслює, що забруднення може поширюватися на великі відстані та споганювати врожаї та воду через "пластиковий дощ".

Науковці заявили, що вони зробили першу перевірку хмар на мікропластик.

Вони відібрали зразки на висотах від 1300 м до понад 3 км. Туман містив зокрема велику частку "водолюбних" шматочків полімеру.

Фахівці кажуть, що забруднення "відіграє ключову роль у швидкому утворенні хмар, що може врешті-решт вплинути на загальний клімат".

Чому так? Мікропластик під впливом ультрафіолетового світла у верхніх шарах атмосфери руйнується швидше та виділяє парникові гази.

А висока концентрація цього пластику в хмарах у чутливих полярних регіонах може порушити екологічний баланс, кажуть науковці у своїй статті.

Також це свідчить про те, що мікропластик дуже мобільний і може подорожувати на великі відстані в повітрі та навколишньому середовищі.

Як пластик дібрався аж до хмар?

Мікропластик з'являється під час розкладання більших шматків полімеру. Їх також навмисно додають до деяких продуктів або скидають у промислові стоки. Ці частинки масово накопичуються по всьому світу. Згідно з оцінками, до 10 мільйонів тонн щорічно потрапляє в океани.

Згідно з попередніми дослідженнями, в основному пластик потрапляє в повітря через бризки в морі. А ще — через аерозолі, які утворюються, коли хвилі розбиваються або лопаються бульбашки води в океанах. Ще одним потенційним джерелом є пил, який підіймають машини на дорогах.

Зауважимо, що люди та тварини ковтають або вдихають велику кількість мікропластику.

Його вже виявляли в людських:

  • легенях,
  • мозку,
  • серцях,
  • крові,
  • плаценті,
  • фекаліях.

Токсичність таких шматочків пластику ще вивчають, але нові дослідження на мишах указують на проблеми зі здоров'ям. Також науковці виявили зв'язок із раком і синдромом подразненого кишківника.

Нагадаємо, активісти Greenpeace виявили в одному зразку з Саргасового моря майже 1300 фрагментів мікропластику.

Також повідомлялось, що італійські науковці вперше виявили мікрочастинки пластику за межами травної системи — їх знайшли у людській плаценті.

Окрім того, команда вчених виявила на дні Середземного моря неподалік від Італії найвищі показники рівня мікропластику, які будь-коли фіксувалися на морському дні.

Зазначимо, що за даними Державного об'єднання наукових і прикладних досліджень Австралії (CISRO), на дні Світового океану може бути більше 14 мільйонів метричних тонн мікропластика. Ще частина – на поверхні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: