fbpx
Сьогодні
20:41 16 Гру 2020

Учені вперше знайшли в людській плаценті мікропластик

Італійські науковці вперше виявили мікрочастинки пластику за межами травної системи — їх знайшли у людській плаценті.

Результати дослідження оприлюднили в журналі Environment International.

Для проведення дослідження науковці залучили шість здорових жінок. Щоб виключити можливе потрапляння пластику під час пологів, акушери не використовували пластикові інструменти. Після пологів частини плаценти розділили на три групи: тканини дитини, тканини матері та плодова оболонка. Частинки пластику виявили в усіх жінок.

Усього було виявлено 12 частинок мікропластику неправильної або сферичної форми. Три з них були поліпропіленом. З інших виявили лише пігменти. Це були барвники, які містяться у фарбі, клеї, полімерах, косметиці та засобах особистої гігієни.

Мікропластик знайшли в усіх частинах плаценти: п'ять частинок виявили з боку плоду, чотири — з боку матері, три — у плодовій оболонці.

У дослідженні наголосили, що наявність потенційно небезпечних частинок у плаценті викликає занепокоєння. Проте зазначили, що потрібно провести подальші дослідження, аби оцінити вплив мікропластику на вагітність.

За словами вчених, мікропластик містить у собі речовини, які, діючи як ендокринні руйнівники, можуть надавати довгостроковий вплив на здоров'я людини. Також ці гранули сприймаються організмом як чужорідні й можуть викликати алергічні або запальні реакції.

На думку вчених, проблема накопичення мікропластику в живих організмах і харчових продуктах буде лише погіршуватися, оскільки найближчими роками очікується зростання виробництва пластику й забруднення навколишнього середовища.

Рубрика:
Екологія

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: