fbpx
Сьогодні
20:34 26 Жов 2023

Данія передає Україні новий пакет допомоги на $520 млн: боєприпаси, танки й не тільки

English version here

26 жовтня уряд Данії оголосив про передачу Україні нового пакета військової допомоги на суму 3,7 млрд данських крон, що становить близько $520 млн, який сформували після зустрічі українського міністра оборони Умєрова та його данського колеги.

Про це пише Рубрика, посилаючись на пресслужбу Міністерства оборони Данії.

У відомстві зазначили, що міністр оборони Данії Троельс Лунд Поульсен повідомив про новий пакет допомоги, який був сформований після зустрічі з українським колегою Рустемом Умєровим.

"Я зустрівся зі своїм українським колегою у вівторок у Києві та отримав оновлену інформацію частково про ситуацію в Україні та частково про потреби України у боротьбі з російським вторгненням. Саме на основі триваючих переговорів з українцями було зібрано тринадцятий і всеосяжний пакет пожертвувань Данії", – сказав очільник данської оборони.

До нового данського пакету допомоги увійдуть:

  • танки Т-72ЕА,
  • БМП-2,
  • артилерійські боєприпаси,
  • безпілотники,
  • стрілецька зброя,
  • броньовані ремонтно-евакуаційні машини.

Постачання останніх фінансується спільно з Німеччиною.

"Це обладнання та боєприпаси, на які є попит в Україні і які мають вирішальне значення для підтримання боєздатності Збройних сил України", – йдеться в повідомленні.

Своєю чергою міністр закордонних справ Данії Ларс Люкке Расмуссен підкреслив, що Україна і  надалі може розраховувати на непохитну підтримку Данії у боротьбі за свободу.

"Це також надсилає важливий сигнал як Україні, так і Росії, що ми не втрачаємо уваги, навіть незважаючи на те, що значна частина уваги світу в ці дні прикута до Ізраїлю та Палестини", – заявив данський дипломат.

Що відомо про військову допомогу Україні від Данії

У Нідерландах та Данії 20 серпня було досягнуто домовленості про передачу Україні літаків F-16 після навчання українських пілотів.

Зокрема, від Данії – 19 літаків. Навчання українських пілотів розпочнеться якомога скоріше.

Уже навесні 2024 року Данія розраховує передати Україні перші винищувачі F-16, проте це залежатиме від підготовки наших пілотів й техніків та готовності інфраструктури.

Окрім того, найближчими місяцями Данія та Чехія передадуть українським Збройним силам бойові машини піхоти, танки, важке озброєння та інші види озброєння з заводів та складів у Чехії.

Також на спільну європейську закупівлю для України артилерійських боєприпасів калібру 155 мм Данія внесла 100 мільйонів данських крон (14 млн доларів США).

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: