fbpx
Сьогодні
Фото 12:40 25 Жов 2023

У ЗСУ з'явився батальйон, який повністю складається з громадян росії

English version here

Член Сибірського батальйону з Бурятії. Фото: Ендрю Кравченко/Bloomberg

В українській регулярній армії створили батальйон "Сибір", який входить до Міжнародного легіону при Головному управлінні розвідки Міноборони України та повністю складається з російських громадян.

Інформацію в коментарі hromadske підтвердив представник ГУР Андрій Юсов.

Нагадаємо, що вперше про існування такого батальйону написало видання Bloomberg.

Там зазначили, що батальйон "Сибір" об'єднав десятки росіян та представників етнічних меншин росії, які подорожували через треті країни, щоб приєднатися до української армії.

Бійці батальйону Сибір

Бійці «Сибірського батальйону» беруть участь у військових навчаннях під Києвом 24 жовтня. Фото: Ендрю Кравченко/Bloomberg

За даними Bloomberg, на відміну від добровольчих груп, як-от легіон "Свобода росії", військовослужбовці батальйону "Сибір" є частиною регулярної української армії. Очікують, що їх відправлять у бій дуже скоро.

ЗСУ, Бійці батальйону Сибір

Бійці Сибірського батальйону відпрацьовують стрільбу під час військових навчань. Фото: Ендрю Кравченко/Bloomberg

Чисельність батальйону на цей час складає 60 людей, і всі вони є добровольцями. Жоден із них не був російським військовополоненим, сказав виданню представник ЗСУ.

ЗСУ, Бійці батальйону Сибір

Бійці Сибірського батальйону беруть участь у військових навчаннях у складі Інтернаціонального легіону Збройних Сил України 24 жовтня. Фото: Ендрю Кравченко/Bloomberg

Бійці "Сибіру" пройшли ретельні перевірки безпеки, аби переконатися, що вони прихильники України. Після цього росіяни підписали військовий контракт та прийняли армійські позивні.

Серед членів батальйону є, зокрема, якути та буряти, які заявили, що хочуть незалежності від росії та розглядають перемогу України у війні як крок до цієї мети.

Своєю чергою українські посадовці заявили Bloomberg, що вони очікують залучити більше громадян росії, особливо представників меншин країни, до участі у війні на боці України.

Також у пресслужбі Генштабу ЗСУ сказали hromadske, що батальйон належить до сфери ГУР. Представник розвідки Андрій Юсов підтвердив нам, що такий батальйон справді існує.

Юсов уточнив, що "Сибір" є складовою Міжнародного легіону при ГУР МО та входить до складу Збройних сил України.

Нагадаємо, що минулої доби, 24 жовтня, Сили оборони ліквідували ще 800 окупантів, таким чином загальні втрати російських військ з початку повномасштабного вторгнення в живій силі склали понад 296 тисяч солдатів. 

Довідка

Як відомо вже існують два підрозділи, що складаються із російських громадян, що вступили туди як добровольці.

  • Російський добровольчий корпус (рос. Русский добровольческий корпус) — військовий підрозділ Збройних сил України, сформований у серпні 2022 року для захисту України від російського вторгнення. Входить до Інтернаціонального легіону ТрО України. Як повідомив командир РДК Денис Нікітін, вони перебувають у складі 98 батальйону ТрО Азов Дніпро.

Відбір до РДК відбувається з етнічних російських емігрантів, які живуть на території України, а також в інших європейських країнах.

  • Легіон "Свобода Росії" утворили російські військовослужбовці з-поміж полонених. Вони заявляють, що легіон був створений для боротьби з путінським режимом. До легіону можуть потрапити полонені і колишні російські військовослужбовці.

Нагадаємо, у понеділок, 22 травня, у Бєлгородській області пролунали вибухи, а згодом в українських та російських медіа з'явилась інформація про прихід на цю територію російських добровольців.

У Головному управлінні розвідки України розповіли, що в цій області проводиться операція для "створення смуги безпеки" винятково за участі громадян Росії.

В Офісі президента України сказали, що Україна не має безпосереднього стосунку до подій в Бєлгороді, але з "цікавістю спостерігає".

Згодом губернатор Бєлгородської області В'ячеслав Гладков повідомив, що влада припинила дію "режиму контртерористичної операції" у регіоні. Водночас у пресслужбі Легіону "Свобода Росії" Суспільному повідомили, що їхня операція на території РФ триває, а добровольцям нібито навіть вдалось знищити мотострілецьку роту.

Речник ГУР Юсов у коментарі Суспільному вдень 23 травня підтвердив, що операція Легіону та РДК на території росії триває.

25 травня "Російський добровольчий корпус" зробив заяву, що бійці РДК знову зайшли на територію Росії. Відповідне відео російські добровольці оприлюднили на своєму телеграм-каналі.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: