fbpx
Сьогодні
Фото 14:34 25 Жов 2023

На Буковині створили центр реабілітації поранених диких тварин: навіщо це рішення

English version here

Фото: Фейсбук / Чернівецька обласна рада

На заході України у Чернівецькій області в Національному природному парку "Черемоський" планують збудувати центр реабілітації поранених диких тварин

Про це пише Рубрика, посилаючичь на заяву першого заступника міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Олександра Краснолуцького в інтерв'ю Громадського радіо.

У чому проблема?

Нагадаємо, що підрив дамби Каховської гідроелектростанції — це один із наймасштабніших екоцидів, що вчинила російська федерація в Україні. Тоді унаслідок підриву греблі та зникненню Каховського водосховища загинула вся риба – 11,4 тисячі тонн.

Окрім того, 160 тисяч птахів та понад 20 тисяч диких тварин опинилися під загрозою загибелі.

Кожен день Російська Федерація завдає збитків нашому довкіллю. Зокрема, це пов'язано зі знищенням природнозаповідних територій, охоронних територій.  Це і знищення нашого біорізноманіття, тому що тварини також страждають від війни. Їх загинуло дуже багато і сотні отримали поранення.

Зокрема наш Національний природний парк Тузлівські лимани фіксував загибель дельфінів у Чорному морі, де були активні бойові дії саме морського флоту росії.

Яке рішення?

Як зазначив Краснолуцький, вже зараз проводиться відновлення флори та фауни нашої країни — це ті самі деокуповані території півночі України, де були лісові пожежі. Зокрема, на заході нашої країни будуються центри реабілітації диких тварин.

Реабілітаційний центр для тварин планують створити у Національному природному парку "Черемоський".

Як це працює?

Планують, що тут виходжуватимуть диких звірів, що втрапили в біду, та відпускатимуть назад у рідну стихію.

У парку облаштують вольєри для утримання тварин, а працівників навчатимуть, як доглядати за чотирилапими.

Центр реабілітації тварин

Фото: Фейсбук / Чернівецька обласна рада

За словами директора Національного природного парку "Черемоський" Романа Єреми, горяни часто знаходять поранених чи травмованих звірів, а ось як їм допомогти – не знають.
Центр реабілітації тварин

Фото: Фейсбук / Чернівецька обласна рада

Тому на Путильщині украй потрібен центр реабілітації для таких бідолах.

Водночас подібний заклад – не зоопарк. Вольєри розташують подалі від людських очей, а умови тут будуть максимально наближені до природних.

Центр реабілітації тварин

Фото: Фейсбук / Чернівецька обласна рада

Центр на Буковині облаштують у рамках проєкту "Україна – Національний природний парк "Черемоський: створення пілотного центру реабілітації тварин", який впроваджується фундацією Ромінтської пущі.

Буковинські фахівці вже їздили до Польщі, аби перейняти досвід тамтешніх колег. Вони побачили, як працюють програми відновлення для звірів у Ландшафтному парку Поозерʼя Ілавського та – при державному лісгоспі у місті Ольштинек.

Нагадаємо, що у тернопільському торговельно-розважальному центрі "Подоляни" проходила виставка "Підводний світ", правоохоронці склали протокол на організаторів події за неналежне утримання тварин.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: