fbpx
Сьогодні
10:21 25 Жов 2023

ISW: армія рф почала застосовувати проти України нові безпілотники "Італмас", які дешевші за "Шахеди"

Фото: З відкритих джерел

Нещодавно російсько-окупаційні війська почали здійснювати атаки на українську інфраструктуру новими безпілотниками "Італмас" (Italmas).

Про це пише Рубрика, посилаючись на звіт Інституту вивчення війни (ISW).

Як нагадують американські аналітики, 23 жовтня російські змі повідомили про те, що російські війська вперше в Україні застосували нові безпілотники далекого радіусу дії "Італмас" та його варіанти під час атаки на Київську область.

"Схоже, що під час ударів по українській інфраструктурі Росія все більше доповнює використання безпілотників "Шахед-131/136″ дешевшими та легшими варіантами безпілотників вітчизняного виробництва", – заявили в Інституті вивчення війни.

Такі безпілотники "Італмас" легші за "Шахедів".Окрім того, їх складніше виявити та збити.

Також безпілотники "Італмас" дешевші за "Шахеди". А це означає, що їх можна більше виробляти та використовувати, але при цьому вони мають легше "корисне навантаження" (вибухівку на борту).

Ймовірно, російські війська використовуватимуть безпілотники "Італмас" у тандемі з "Шахедами".

Раніше ISW оцінював, що росія, ймовірно, намагається розширити та диверсифікувати свій арсенал безпілотників, ракет і керованих бомб для ударів по українській критично важливій інфраструктурі напередодні осінньо-зимового сезону. відповідно збільшення використання безпілотників "Італмас", ймовірно, є частиною цього процесу.

Що відомо про атаки України новими російськими дронами

Так, у ніч на 22 жовтня російські загарбники атакували Україну ударними безпілотниками, керованими авіаційними та зенітними ракетами, захисники неба збили чотири повітряні цілі.

Для атаки ворог застосував:

  • керовану авіаційну ракету Х-59 з літака Су-34 із повітряного простору ТОТ Запорізької області,
  • два БпЛА невизначеного типу з північного напрямку,
  • три ударні БпЛА типу Shahed-136/131 з району мису Чауда (Крим).

Тоді дрони невизначеного типу, що летіли з північного напрямку, збити не вдалося.

Наступної ночі, 23 жовтня російські війська атакували Україну дронами-камікадзе Shahed, керованою ракетою Х-59 та безпілотником невстановленого типу. Силам ППО вдалося знищити усі повітряні цілі.

Завдяки успішній бойовій роботі зенітних ракетних підрозділів, мобільних вогневих груп, авіації Повітряних Сил, у взаємодії з ППО Сил оборони України, усі повітряні цілі було знищено:

  • 13 БпЛА "Shahed-136/131"
  • 1 керовану авіаційну ракету Х-59
  • 1 ударний БпЛА (тип не встановлено).

Напередодні речник Повітряних сил Юрій Ігнат в ефірі телемарафону розповів, що на росії окупанти почали робити невстановлені безпілотники, використовуючи двигуни, які вони замовляють, ймовірно, на AliExpress, проте такі БпЛА також небезпечні.

Також, у ніч на 21 жовтня під час обстрілу України російсько-окупаційні війська використали "складну тактику дуже мішаних атак": вперше наші військові спостерігали одночасний пуск крилатих ракет та КАБів.

Що відомо про дрон-камікадзе "Италмас"

Про цей безпілотник стало відомо лише у вересні цього року, хоча його випробування йшли ще зимою, а про "Герань-3" – у рф вперше заговорили ще минулої осені.

Після оприлюднення фото з рештками двигуна типу DLE 60 нового літако-снаряда "невстановленого типу", який був збитий уночі, 23 жовтня, у рф почали говорити про те, що це вперше були застосовані дрони "Италмас" або "Герань-3".

Поки ця інформація спирається лише на дописи від так званих російських "воєнкорів", в той час, коли у Повітряних силах ЗСУ повідомили, що це був дрон, виробництво якого можливо здійснювати "в будь-якому гуртку авіамоделювання".

Й поки не будуть оприлюднені нові світлини з уламками збитого дрона, то говорити про реальний початок використання ворогом "Италмас" або "Герань-3" можна лише на рівні "можливо".

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: