fbpx
Сьогодні
Ексклюзив 18:24 23 Жов 2023

Відновлення LIFE: Міндовкілля вже знає про перший екологічний проєкт, який реалізують в Україні

На конференції, що відбулася у Києві 20 жовтня, міністр захисту довкілля Руслан Стрілець анонсував, що українська громадська організація вперше стала частиною програми LIFE.

Про це повідомляє кореспондентка "Рубрики".

У чому проблема?

Воєнні дії на території України щодня знищують довкілля. За інформацією Міністерства захисту навколишнього середовища України, загальна шкода довкіллю сьогодні становить понад 2 трлн гривень, або ж 55,6 млрд євро.

Забруднення земель – понад 980 млрд грн, водойм60 млрд грн.

Грошовий еквівалент шкоди, заподіяної довкіллю обраховується, виходячи з суми коштів, яку необхідно витратити на його відновлення. Наприклад, на:

  • відновлення природної течії річок, що змінили силу та швидкість течії через зруйновані дамби та мости;
  • рекультивацію земель, забруднених важкими металами внаслідок вибухів;
  • висадку нових дерев на територіях, що вигоріли, аби депонувати (зберегти) вуглець, який потрапляє в атмосферу під час воєнних дій тощо. 

Кошти на відновлення будуть надходити із репарацій, які Україна має отримати з заморожених активів рф, проте дещо можна розпочати відновлювати вже зараз. 

Яке рішення?

У вересні минулого року Україна стала учасницею програми LIFE. Це фінансовий інструмент Європейського Союзу для реалізації заходів із захисту довкілля та боротьби зі змінами клімату, який діє з 1992 року. За 30 років у її рамках успішно реалізовано понад 5600 проєктів у Євросоюзі та за його межами. 

Бюджет програми на 2021-2027 роки становить 5,43 млрд євро, що відповідає 0,48% загального бюджету ЄС. На частину цих коштів для реалізації можуть претендувати учасники програми, в тому числі громадські організації в Україні. 

Програма LIFE спрямована на відновлення та покращення якості компонентів довкілля:

  • "Природа та біорізноманіття";
  • "Циркулярна економіка та якість життя";
  • "Пом'якшення наслідків зміни клімату та адаптація";
  • "Перехід до чистої енергії".

Перший проєкт, що фінансується LIFE, вже є!

Після доєднання України до програми, місцеві  громадські організації отримали можливість подавати заявки. Тепер відомо, що найближчим часом буде реалізовуватись запропонований Україною та Чехією проєкт. 

"Останній рік ми витратили, аби навчити потенційних учасників конкурсу подавати заявки — провели безліч семінарів та навчальних програм і отримали близько 130 заявок. На жаль, вони не пішли далі, але нам відомо, що в Україні буде реалізовуватись спільний проєкт української та чеської громадських організацій", — сказав Стрілець. 

Деталі проєкту поки що не розголошуються, але найближчим часом Міндовкілля вже оголосить переможця та більше розкаже, що саме буде реалізовуватись в рамках програми LIFE. 

Як стати учасником?

Проєкти на конкурсний відбір можуть подавати юридичні особи будь-якої форми власності (органи місцевого самоврядування, центральні та територіальні ОВВ, установи державної, комунальної чи приватної форми власності, прибуткові чи неприбуткові, громадські організації) тощо.

Конкурсний набір у 2023 році досі триває, а з умовами й строками більш детально можна ознайомитись за цим посиланням

З переліком грантових проєктів в Європі можна ознайомитись за посиланням.

Нагадаємо, поліція Львівщини розслідуватиме два злочини, що порушили екосистему річок. Каталізатором провадження стала стаття Рубрики.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: