fbpx
Сьогодні
Фото 21:10 23 Жов 2023

Перше морське російське судно зайшло в порт окупованого Маріуполя, - мер Андрющенко

У порт тимчасово захопленого Маріуполя вперше зайшло судно морського класу російської федерації.

Про це радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко повідомив у Телеграмі, пише Рубрика.

"Це дуже погана новина. Ось для чого потрібно було днопоглиблення. Тепер це сталося – перше судно морського класу (не річка-море) вчора пришвартувалось біля причалу Судноремонтного заводу. Судно класу балкерів має власні крани та його повне навантаження (або DWT) становить набагато більше за 5 тис. тонн як в судах класу РМ-3", – повідомив Андрющенко.

Фото: Телеграм / Андрющенко

Фото: Телеграм / Андрющенко

Фото: Телеграм / Андрющенко

Він зауважив, що наразі невідомо, який саме вантаж привіз балкер. Підпілля продовжує спостереження.

"З огляду на те, що в Маріуполі немає чого завантажувати на таку вагу, саме доставка в Маріуполь та вивантаження є метою. Що саме – не важко здогадатись. Точно не будиночки для маріупольців. Військово-логістична мапа починає змінюватись. З іншого, це безумовно наближає бавовняний сезон в Приморському районі Маріуполя", – припустив радник мера.

Довідка

Раніше речник ВМС ЗСУ Дмитро Плетенчук повідомив, що росіяни поглиблюють дно в порту Маріуполя для вивезення награбованого з України.

"Я вважаю, що це більше пов'язано саме з цивільним судноплавством. Тому що, якщо мова йде про логістичне забезпечення саме військових, для цього в них є великі десантні кораблі, які не потребують великої глибини, які можуть фактично виходити на берег, і цих одиниць у них ще вісім штук. Тому, в принципі, все ж таки, це пов'язано саме з потребою і надалі вивозити награбовані з українських територій", – сказав Плетенчук.

За його словами, раніше була інформація, що росіяни намагаються побудувати нову трасу вздовж окупованих територій на півдні – Запорізька, Донецька, Херсонська область.

"Так, звісно, вони, мабуть, хочуть перестрахуватися, тому що вже навіть до них дійшло, що цьому так званому Кримському мосту там не місце, і ми неодноразово наголошували на тому, що його там не буде. Так, може це підстраховка", – сказав речник.

Він додав, що та система захисту Кримського мосту, яку Росія вибудовує навколо нього, не є продуктивною.

"Це стосується і протиповітряної оборони, і зараз в угрупуванні (яке охороняє міст – ред.) п'ять кораблів, чотири катери морської охорони, і ще ФСБ Росії для того, щоб охороняти цей об'єкт. Тому все, що вони могли, вони вже зробили. Включаючи притоплені баржі з загородженнями", – сказав Плетенчук.

Він зауважив, що той коридор, який залишили для судноплавства, і є слабким місцем, тому що заблокувати повністю периметр навколо цього мосту неможливо.

Також повідомлялось, що окупаційні війська, засипавши дві третини річища річки Кальміус в Маріуполі для облаштування переправи, критично порушили екосистему Приазов'я та Азовського моря.

Окрім того, росія перекинула у тимчасово окупований Маріуполь та район близько 5 тисяч нових резервів. Головна їхня відмінність – дві гармати на шевронах.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: