fbpx
Сьогодні
20:42 19 Жов 2023

Комісія з журналістської етики засудила вислів телеведучої щодо порівняння поведінки путіна з аутизмом

Фото: Associated Press

Комісія з журналістської етики засудила висловлювання ведучої єдиного телемарафону, яка під час спілкування в етері порівняла поведінку путіна з аутизмом: пізніше вона вибачилася за свої слова.

Як відомо, 18 жовтня 2023 року ведуча Ольга Нємцева спілкувалася в ефірі з радником голови Офісу президента Михайлом Подоляком.

Темою розмови була заява російського лідера про те, що нібито Україна вже хоче перемовин з кремлем. Чиновник говорив про поведінку путіна під час візиту у Китай.

"Якщо українська сторона хоче реально переговорного процесу, то треба робити це не якимись театральними жестами, а перше, що зробити: скасувати декрет президента України, який забороняє вести переговори (йдеться про переговори саме з путіним – ред.)", – нахабно заявив російський диктатор.

Зокрема, господар Кремля приписав заяви про начебто необхідність перемовин України з рф очільнику Євродипломатії Жозепу Боррелю.

"Це правильна трансформація.Ось там пан Боррель про це вже говорить. За це похвалю. Але цього не достатньо. Потрібно робити конкретні кроки, якщо справді є бажання домовлятися", – заявив путін.

Подоляк зазначив, що російський диктатор сам придумав те, що Україна готова на переговори з рф.

"Це ще одна ознака того, що людина вже абсолютно усвідомлює, що є ізолянтом"", – сказав тоді Подоляк.

Подоляк Нємцова

Фото: Скріншот з відео телемарофону

У відповідь ведуча сказала: "Так, дуже схоже на аутизм".

Комісія з журналістської етики висловила стурбованість та засудила "практику стереотипізації людей з аутизмом".

"Це є грубим порушенням журналістської етики. Такі слова поширюють упередження до людей з аутизмом та можуть містити ознаки мови ворожнечі, а зрештою призвести до дискримінації", наголосили у заяві комісії.

Там також нагадали, що розлади аутистичного спектра – це не хвороба. Це стан, який виникає внаслідок порушення розвитку головного мозку і характеризується вродженим та всебічним дефіцитом соціальної взаємодії та спілкування.

"Безумовно, варто обговорювати поведінку та надавати оцінку діям російського диктатора Володимира Путіна, який з 2014 року розпочав кровопролитну військову агресію в Україні. Однак, робити це у недискримінаційний спосіб відносно людей з аутизмом", зауважують у комісії.

Утім, як повідомив "Детектор медіа", вже ввечері 18 жовтня ведуча в ефірі телемарафону попросила вибачення у глядачів.

"Я хочу сказати, що в розмові з Михайлом Подоляком припустилася помилки. Прошу вибачення. Моя ремарка була недоречною", – сказала Ольга Нємцева.

Довідка

Аутизм – це порушення розвитку, спричинене відмінностями в мозку. Люди з аутизмом часто мають проблеми з соціальними комунікаціями та взаємодією, а також обмежену або повторювану поведінку чи інтереси.

Нагадаємо, що Рубрика писала про Костю, якому 18 років і у нього аутизм. Вісім років тому хлопець разом із сім'єю поїхав із рідного Донецька, а тепер допомагає своїм талантом у тилу. 

З "Кицею-захисницею" на грудях, "Бойовим голубом" на торбинці та "Паляницею" — на ноутбуці. Одяг та мерч із малюнками Кості Краснова рятує наших захисників. Виручені кошти за речі з його персонажами йдуть на броніки. Читайте докладніше про це у нашій статті: ""Киця-захисниця" та "Привид Києва": як хлопець з аутизмом допомагає армії".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: