fbpx
Сьогодні
16:18 28 Кві 2022

Біженка зі сходу України проводить у Польщі заняття для дітей-аутистів

Жителька Костянтинівки Ганна Тузова із двома дітьми виїхала до Польщі

Про це повідомляє Східний Варіант із посиланням на Проєкт USAID "Економічна підтримка Східної України".

Рішення про евакуацію з Донеччини ухвалила за кілька хвилин, у перший день війни росії в Україні.

"Треба було врятувати дітей, тому я не вагалася та швидко зібрала найнеобхідніше.

Перші десять днів ми їздили Україною, сподівались, що це все жахіття скоро завершиться, що війна у нашій країні неможлива у 21 столітті.

Потім ми зрозуміли, що буде гірше та вирішили їхати до країни, найближчої до України.

Тому що чоловік та рідні залишились вдома, я не хотіла від'їжджати далеко. Звісно, було почуття провини, що не можна залишати країну, коли більшість не може виїхати. Але страх за життя дітей був сильніший", розповідає Ганна.

Героїня вже тікала від війни у 2014 році.

Ганна – переселенка з Донецька. Разом з чоловіком придбали будинок у Костянтинівці, а бізнес відкрила у Краматорську.

За фахом Ганна – психологиня, надає допомогу дітям-аутистам.

Підприємниця створила центр "Промінь", де працювали логопеди та психологи, надаючи підтримку дітям із затримкою розвитку. У квітні планувала відкрити у Краматорську приватний дитячий садок.

Разом з ментором Проєкту USAID "Економічна підтримка Східної України" Русланом Бельтюковим детально проробила ідею нового бізнесу – розробила бізнес-план, знайшла приміщення та почала набирати працівників. Війна змінила ці плани.

"Я самотужки, крок за кроком кілька років створювала свій центр – закуповувала сучасне обладнання, навчалася нових методик, купувала нову літературу, постійно розвивалася та вдосконалювала свої навички.

Коли побачила розбите скло у центрі після обстрілу Краматорська, стало боляче. Але головне, що на той момент там нікого не було – робота центру було призупинена ", зазначила вона.

У Польщі Ганна вирішила відновлювати роботу. У соціальних мережах написала оголошення про те, що вона зараз у Кракові шукає для роботи фахівців з України. Після цього допису кілька людей відгукнулися на пропозицію. Але потрібне було ще приміщення та обладнання.

"У такий важкий час поряд знайшлись люді, завдяки яким я та ще дві спеціалістки з України можемо продовжувати те, що вміємо найкраще – працювати з дітьми з особливостями розвитку.

Я зустріла класних терапевток з Житомира, Харкова, нещодавно до нас долучилася ще одна спеціалістка з Києва", радіє Ганна, що змогла зібрати нову команду.

У новоствореному центрі вже провели перші консультації. За ними звернулись 16 сімей, які мають діток з інвалідністю та приїхали з різних міст України до Кракова, ховаючись від війни.

Усі заняття для дітей-біженців безкоштовні до кінця квітня.

Ці заняття стали можливими завдяки Крістіні Кейтс та її сину Крісу, який мешкає у США. Чоловік зібрав гроші та переслав їх своїй матері до Польщі, щоб орендувати приміщення, купити деякі іграшки та оплатити роботу українок.

"Я надзвичайна щаслива від того, що у моєму житті відбуваються такі зустрічі. Вони надихають жити та втілювати неймовірні проєкти", каже Ганна.

Підприємниця вірить, що вона обов'язково повернеться до України та зможе втілити у життя заплановане.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: