fbpx
Сьогодні
Відео, фото 13:13 16 Жов 2023

До Києва з робочим візитом прибув глава ОБСЄ 

Фото: Twitter Османі

Міністр закордонних справ Північної Македонії та керівник ОБСЄ Буяр Османі прибув з візитом до Києва. Він запланував переговори з українською владою, зокрема з президентом Володимиром Зеленським.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на македонське видання Сivil media.

Візит до нашої країни Османі анонсував ще 23 серпня, виступаючи на третьому саміті Кримської платформи. Тоді він зазначив, що Організація з безпеки та співробітництва в Європі працює разом з Україною над гуманітарним розмінуванням, верховенством права, зменшенням наслідків збройної агресії Росії.

На своїй сторінці у Twitter 15 жовтня Османі написав, що відвідає Київ як чинний голова ОБСЄ, поспілкується з керівництвом і людьми на місцях.

"Щоб почути їхні потреби, надії та страхи", – заявив дипломат.

Сivil media взяло коментар в Османі у вагоні потяга.

Османі підкреслив, що Україна є головним пріоритетом під час головування його країни в ОБСЄ, тому що саме в нашій державі вирішується майбутнє безпекової ситуації у Європі.

"Коли під загрозою самі підвалини організації, потрібно фокусуватися на цьому. І саме це зараз відбувається в Україні – російська агресія проти України руйнує засади міжнародного порядку", – сказав він.

Політик нагадав, що він розпочав головування своєї держави в ОБСЄ у 2023 році поїздкою в Україну. А тепер він завершує рік поїздкою до столиці України.

Османі зазначив, що ОБСЄ має 21 проєкт в Україні, один з яких – розмінування.

За оцінками, близько 100 тисяч квадратних км в Україні забруднені мінами. Він додав, що процес розмінування не буде короткочасним.

"ОБСЄ закладає фундамент і буде враховувати екологічні наслідки такого процесу", – сказав він.

У Twitter він розповів, що побував у київській школі, яка постраждала через російську атаку.

"Це суворе нагадування про термінову необхідність миру. Кожна дитина заслуговує на безпеку, освіту і світле майбутнє", – написав Османі.

Фото: Twitter Османі

Фото: Twitter Османі

Фото: Twitter Османі

Довідка

Буяру Османі 44 роки, він має медичну освіту, працював хірургом. Одружений і має двох дітей.

Із 2008 до 2011 року був міністром охорони здоров'я Північної Македонії. Із червня 2017-го був одним із заступників прем'єр-міністра Зорана Заєва. Із серпня 2020-го отримав крісло глави МЗС і став першим за часи незалежності Македонії представником албанської меншини на цій посаді. Головою ОБСЄ є з 1 січня 2023 року.

Нагадаємо, 16 січня до України з офіційним візитом прибув голова ОБСЄ Буяр Османі. Тоді він зустрівся з українськими лідерами у Києві.

Також представник ОБСЄ наголосив, що РФ має негайно припинити війну проти України та вивести свої війська з території країни.

Раніше глава МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що єдиний спосіб зберегти ОБСЄ – це позбутися Росії в її складі.

Як повідомлялось, Парламентська Асамблеї ОБСЄ визнала рф державою спонсором-тероризму, а ПВК "Вагнер" – терористичною організацією.

Також до Києва сьогодні, 16 жовтня, вперше прибула спецпредставник США з відбудови України Пріцкер.

Рубрика:
Київ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: