fbpx
Сьогодні
21:05 07 Вер 2023

Екорішення: на Закарпатті хочуть створити п’ять сміттєпереробних кластерів

Фото: Закарпатська обласна рада

У Закарпатській області планують створити 5 сміттєпереробних кластерів для шести районів регіону.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Телеграм Міндовкілля.

У чому проблема?

Останніми роками близько 5% відходів в Україні потрапляє на переробку. Серед них скло, пластик, алюмінієві пляшки, папір, картон, текстиль та ін. Ще приблизно 1% відходів – спалюється з отриманням енергії. Такі дані Асоціації управління відходами. 

Сміттєпереробна галузь в Україні має багато перешкод для розвитку, зокрема, відчуває гостру нестачу ресурсу.

Нині в Україні діє близько 100 сміттєпереробних заводів, повідомляє голова Асоціації управління відходами Ніколь Данилова. Вони з'являються по всій території країни, зокрема працюють у Київській, Харківській, Львівській та Рівненській областях.

Яке рішення?

Європейські експерти представили моделі сміттєпереробних кластерів у межах Закарпатського регіонального плану управління відходами. Над документом фахівці працювали спільно із органами місцевої влади за підтримки Міндовкілля.

Як це працює?

"Закарпатська область разом з міжнародними експертами провели колосальну роботу. Впевнена, що в майбутньому це дасть можливість регіону стати одним з лідерів у реалізації змін та залучити інвестиції для будівництва необхідної інфраструктури з обробки відходів", – зазначила заступниця міністра Вікторія Киреєва.

П'ять нових кластерів планують створити для шести районів області:

  • Ужгородський,
  • Мукачівський,
  • Хустський,
  • Тячівсько-рахівський,
  • Берегівський.

Кожен із кластерів буде містити сортувальні та переробні підприємства. Зокрема у Берегівському районі вже будують сортувальне підприємство.

Інвестиційна вартість кожної з них коливається в межах 4-5 млрд грн.

"Для порівняння, створення полігону та розміщення на ньому 100% змішаних твердих полігонів вартуватиме області стільки ж, але не дозволить досягти цільових показників реформи. Адже ключовим є зменшення відсотка захоронення та збільшення обсягів оброблення відходів в Україні", Киреєва.

Нагадаємо, "Україна без сміття" оголосила релонч бренду, щоб кардинально змінити сприйняття компанії споживачами.

Окрім того, "Рубрика" дізналася, як за експертної підтримки Програми U-LEAD з Європою громади будуть осучаснювати свої полігони, щоб збільшити відсоток перероблення відходів і зменшити шкоду сміттєзвалищ для довкілля.

Читайте про це докладніше у нашому матеріалі: "Як громадам дати раду зі сміттям: кейси Славутича і Конотопа".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: