fbpx
Сьогодні
Колонка 13:46 10 Жов 2023

Близька людина боїться йти до психолога. Що з цим робити й чого робити не можна?

Психологи констатують: з кожним новим днем великої війни дедалі більшій кількості українців потрібна психологічна допомога. Але що робити, якщо ви бачите, що ваша близька людина не може самотужки впоратися з ментальними проблемами, але вперто відмовляється від походу до спеціаліста? 

Вже понад півтора року повномасштабного вторгнення ми живемо в постійному стресі. І деякі відгуки нашого організма  на стрес – це нормальна реакція на ненормальну ситуацію. Тому якщо ви бачите, що чоловіку, мамі чи подрузі погано, що вони потребують допомоги, допоможіть! 

Одразу хочу сказати, чого не варто робити, якщо ви справді хочете допомогти. По-перше, якщо бачите, що з вашою близькою людиною щось відбувається, не дивіться на неї, як на хвору. Не можна говорити чоловіку, який повернувся з війни: «Ти став іншою людиною, я тебе не впізнаю…» Бо зараз ми перебуваємо в травматичній ситуації, і всі змінилися. По-друге, не можна змушувати йти до психолога – тоді і ви зруйнуєте стосунки з людиною, і терапія не допоможе. Як це зробити м'яко – читайте далі.

Але спершу розберемося з наступним питанням.

Як зрозуміти, що рідній людині потрібен психолог?

Отже, маячки, що сигналізують про проблеми з ментальним здоров'ям. Це, звісно, неповний список, але вже за такими ознаками можна зрозуміти, що щось не так:

  • Якщо з'явилося безсоння, посилилися дратівливість, тривожність.
  • Якщо людина не може знайти спільну мову на роботі, без причини спалахує, наче сірник, або на рівному місці починає плакати.
  • Якщо не хоче ні з ким спілкуватися, закривається від світу.
  • Якщо просинається серед ночі від серцебиття, хвилювання або жахів.
  • Якщо з'являються панічні атаки, сильний страх смерті.
  • Якщо людина почала зловживати алкоголем або психотропними речовинами.

Близька людина боїться йти до психолога. Що з цим робити й чого робити не можна?

Що робити далі?

  • Крок №1: провести дослідження

Коли ти починаєш думати про перший похід будь-куди, такі думки супроводжує страх. І це нормально, бо ти не знаєш, що тебе очікує. Що допомагає побороти страх перед незвіданим? Дізнатися всі подробиці цього незвіданого. Тут допоможе Google і досвід друзів. Запитайте у вашої близької людини, чого саме вона боїться, і разом знайдіть відповіді на ці запитання. Боїться, що вважатимуть психом і не розуміє різницю між психологом і психіатром? То шукайте терміни та статистику, скільки людей щороку відвідує психологів. А ще краще – світову, з країн, де турбота про психічне здоров'я – норма життя. Страшно, що пропишуть ліки? Але ж ліки прописують лише в деяких випадках. Щоб зрозуміти, яке саме лікування потрібно, треба просто прийти на перший прийом. На огляд, як до терапевта. Не розуміє, як проходитиме прийом? Запитайте про це в друзів, які вже в терапії. Вони також можуть поділитися власним досвідом, наскільки це дієво. 

  • Крок №2: покажіть приклад

Якщо дослідження не допомогло, поділіться власним досвідом. Сходіть до психолога й розкажіть близькій людині, як відбувалася консультація. До речі, на цій самій зустрічі ви можете запитати у фахівця про те, як допомогти вашій людині в конкретно її ситуації. І, можливо, на наступний прийом ви вже прийдете вдвох? Парна терапія – це вже початок.

  • Крок №3: працюйте з психологом онлайн

Інтернет дає величезну можливість працювати з психологом тим, хто не може змусити себе ходити на прийоми. Можна записатися на онлайн-консультацію або взагалі зателефонувати на «гарячу лінію» й поговорити з психологом по телефону. Це дає можливість зрозуміти, як проходить консультація, та що може дати проста розмова, і не налякає виходом із зони комфорту.  

  • Крок№4: підключіть авторитета

Якщо ми говоримо про військового, який повернувся з війни й відмовляється від психологічної допомоги, то зверніться до його побратимів. Серед них точно є авторитети, до яких прислухається чоловік. Найкраще, якщо ці авторитети вже відвідували психолога й можуть поділитися досвідом.

Не нехтуйте своїм психічним здоров'ям! І перед тим, як допомогти близьким звернутися до спеціаліста, сходіть на консультацію самі. Допоможіть собі, щоб допомагати рідним. І будьте здорові!

Довідка

Програма «Незламна мама» впроваджується за технічної підтримки ООН Жінки та за фінансування Жіночого фонду миру та гуманітарної допомоги ООН (WPHF), гнучкого і оперативного інструменту фінансування, що підтримує якісні заходи для підвищення спроможності місцевих жінок у запобіганні конфліктам, реагуванні на кризи та надзвичайні ситуації та використання ключових можливостей миробудівництва. 

WPHF надає термінове фінансування місцевим жіночим організаціям громадянського суспільства (ОГС) в Україні. За технічної підтримки структури ООН Жінки WPHF фінансує жіночі організації та очолювані жінками ОГС для підтримки їхньої важливої діяльності на передовій, надання термінової гуманітарної допомоги жінкам-біженкам та внутрішньо переміщеним особам (ВПО), а також для захисту жінок та дівчат від сексуального та гендерно зумовленого насильства.

572

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: