fbpx
Сьогодні
15:18 06 Лип 2023

Кабмін спростив постачання донорської крові на фронт: як тепер працює це рішення

English version here

Міністерство охорони здоров'я розробило новий алгоритм забезпечення фронту донорською кровʼю. Кабінет Міністрів його ухвалив.

Про це інформує Рубрика.

У чому проблема?

У Міністерстві охорони здоров'я повідомляють, що понад 60% превентивних смертей на полі бою пов'язані з крововтратою. Вчасне переливання цільної крові або її компонентів може суттєво зменшити цей відсоток, оскільки дозволить виграти час на доставлення пораненого до найближчого госпіталю.

Яке рішення?

Кабінет Міністрів ухвалив новий алгоритм забезпечення фронту донорською кровʼю, який розробило Міністерство охорони здоров'я.

Як це працює?

У міністерстві кажуть, що тепер отримання донорської крові та її компонентів медичними підрозділами відбуватиметься "без зайвої бюрократії та неоптимально організованих процедур". Так, враховуватимуть запити бойових підрозділів на необхідні об'єми крові.

Це дозволить вчасно підготувати та доставити кров до зони бойових дій.

Відтепер кожен медичний підрозділ має визначити людину, відповідальну за замовлення донорської крові та її компонентів. Військові медики зможуть самостійно вирішувати, як їм зручніше замовити кров — від бригади чи від окремих медичних підрозділів.

Регіональні координатори опорного суб'єкта системи крові забезпечуватимуть отримання, транспортування і розподіл донорської крові та її компонентів відповідно до заявок.

"Фактично, завдання підрозділів зводиться до формування заявок і звітів, у яких відповідальні особи медичних підрозділів заповнюють мінімум необхідної інформації", — наголошує МОЗ.

Окрім того, постанова уряду ухвалила алгоритм дій медичних підрозділів у разі масового надходження поранених. Так, медики можуть забрати необхідну кількість донорської крові та її компонентів із допоміжного тимчасового банку крові, про розташування якого буде відомо лише їм.

Нагадаємо, у столиці  на базі Київського міського центру створили перший в Україні банк довгострокового зберігання еритроцитів.

Також з 6 березня у столиці запрацювали виїзні бригади Київського міського центру крові.

Рубрика:
Здоров'я

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: