fbpx
Сьогодні
16:40 03 Жов 2023

Польща та Чехія відновили прикордонний контроль зі Словаччиною через збільшення мігрантів

Польща та Чехія відновлюють тимчасовий прикордонний контроль на кордоні зі Словаччиною у зв'язку зі збільшення кількості мігрантів.

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на PAP та ČTK.

Міністр внутрішніх справ Польщі Маріуш Камінський заявив, що проти минулого року нелегальна міграція та кількість виявлених мігрантів у Словаччині зросла майже на 1000%.

«Протягом останніх двох тижнів ми проводили інтенсивні перевірки біля кордону зі Словаччиною. Лише за цей час ми виявили та затримали 551 нелегального мігранта. Ця ситуація змушує нас ухвалювати дуже серйозні рішення», — пояснив Камінський.

За його словами, частина іноземців їде через Польщу до Німеччини та інших країн Євросоюзу.

Камінський зазначив, що Польща запровадить прикордонний контроль зі Словаччиною опівночі 4 жовтня на 10 днів, але, за його словами, є «велика ймовірність, що обмеження продовжать».

Своєю чергою міністр національної оборони Маріуш Блащак наголосив, що «польська армія підтримуватиме прикордонну варту на кордоні зі Словаччиною».

За припущеннями, всього на кордоні зі Словаччиною з боку Польщі відкриють 11 пунктів пропуску, з них 8 автомобільних і 3 залізничних, сказав командувач польської державної прикордонної служби Томаш Прага.

Контроль на кордоні зі Словаччиною з опівночі 4 жовтня також запровадила Чехія. Як пояснив міністр внутрішніх справ Чехії Віт Ракушан, перевірки відбуватимуться у випадковому порядку за всією довжиною в такий спосіб, щоб якомога менше «обмежити транскордонний рух і не обтяжувати без потреби транспорт або пасажирів».

Прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала наголосив, що кількість нелегальних мігрантів до ЄС знову починає зростати.

«Ми не сприймаємо це легковажно і швидко реагуємо на ситуацію. Завдяки перевіркам ми зможемо ще краще гарантувати безпеку наших громадян», — пояснив Фіала.

Чеська поліція повідомила, що на початковому етапі залучить близько 130 поліціянтів.

Правоохоронці насамперед зосереджуватимуться на автомобільних та залізничних переходах, але перевірки також можуть стосуватися пішоходів чи велосипедистів.

Між Чехією та Словаччиною є 27 колишніх прикордонних переходів, з них 17 автомобільних, 7 залізничних і 3 річкових.

Зі свого боку прем'єр-міністр Словаччини Людовіт Одор після того, як Чехія та Польща оголосили про запровадження контролю на кордоні, заявив, що «міграція потребує європейського рішення, окремі кроки держав спричинять ефект каскаду».

За словами Одора, уряд Словаччини офіційно висловить свою реакцію в середу, 4 жовтня.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: