fbpx
Сьогодні
09:28 09 Жов 2023

Тегеран запевняє, що не причетний до планування нападу на Ізраїль

Горять машини в місті Ашкелон на півдні Ізраїлю через влучання ракет із Сектора Гази, 7 жовтня 2023 року. Фото: АР / Ohad Zwigenberg

Місія Ірану в Організації Об'єднаних Націй заявила, що Іран не причетний до одного з найкривавіших в історії нападів на Ізраїль, коли ісламістське угрупування ХАМАС вбило 700 ізраїльтян та викрало ще десятки людей.

Про це інформує Reuters з посиланням на заяву місії Ірану в ООН, пише Рубрика.

"Рішучі заходи, вжиті Палестиною, є цілком законним захистом проти семи десятиліть гнітючої окупації і жахливих злочинів, скоєних нелегітимним сіоністським режимом.

Ми рішуче виступаємо в підтримку Палестини, однак ми не беремо участі у вживанні Палестиною заходів у відповідь, оскільки вони приймаються виключно самою Палестиною", – йдеться у повідомленні.

Видання зазначає, що Іран не приховує, що підтримує ХАМАС, фінансує і озброює це угруповання, а також іншу палестинську бойову організацію "Ісламський джихад".

Місія Ірану в ООН заявила, що "успіх" операції ХАМАСу пояснюється її несподіваністю, мовляв, саме це призвело до "найбільшого провалу" ізраїльських служб безпеки.

Дослівно місія Ірану в ООН:

"Вони намагаються виправдати свій провал і пов'язати його з розвідувальними потужностями Ірану і його оперативним плануванням. Їм (Ізраїлю) дуже важко змиритися з тим, що в розвідувальному співтоваристві розповідають про те, що вони зазнали поразки від палестинського угруповання".

Як повідомлялось, раніше видання The Wall Street Journal повідомило, що представники служби безпеки Ірану допомогли спланувати раптову атаку ХАМАС на Ізраїль і дали зелене світло для нападу на зустрічі в Бейруті минулого понеділка. Видання писало, що офіцери Корпусу вартових Ісламської революції Ірану працювали з ХАМАС із серпня, щоб розробити повітряний, наземний та морський план вторгнення.

Пресслужба терористичного угруповання напередодні повідомила, що президент Ірану Ібрагім Райсі зателефонував голові політбюро ХАМАС Ісмаїлу Ханії та заявив про підтримку палестинського народу та "сил опору".

""Те, що ви зробили, − це гордість, слава і сила, і Бог − ваша підтримка", − сказав Раїсі.

Він заявив про підтримку Ірану палестинського народу та "сил опору".

"Ви ощасливили ісламську націю цією ініціативою", − сказав він, а також зазначив, що молиться Аллаху про нові перемоги.

7 жовтня ХАМАС масовано атакував ракетами Ізраїль, у містах спалахнули пожежі. Станом на вечір 8 жовтня кількість загиблих в Ізраїлі внаслідок нападу ХАМАСу перевищила 700 осіб, понад 2200 дістали поранень.

Нагадаємо, у ніч на 8 жовтня, ізраїльський кабінет безпеки проголосував за те, щоб офіційно оголосити країну в стані війни через ракетну атаку ХАМАСа та вторгення бойовиків на територію країни.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: