fbpx
Сьогодні
09:26 04 Жов 2023

Україна має бути в ЄС: Глава Євроради заявив, що це можливо вже у 2030 році

English version here

Володимир Зеленський та Шарль Мішель. Фото: ОПУ

Україна може приєднатися до Європейського Союзу до 2030 року, за умови, що обидві сторони виконають свою "домашню роботу".

Про це президент Європейської ради Шарль Мішель сказав у інтерв'ю виданню Spiegel.

"Так, Україна може стати частиною ЄС у 2030 році, якщо обидві сторони виконають своє домашнє завдання", підкреслив очільник Євроради.

Мішель зауважив, що Україна та інші країни-кандидати повинні впроваджувати реформи, боротися з корупцією та виконувати вимоги законодавства.

"Ми в ЄС повинні чітко розуміти, чого ми хочемо досягти разом, де наші пріоритети і на що ми хочемо витрачати гроші. І нам потрібно прискорити процеси прийняття рішень", додав він.

Мішель сказав, що Європейський Союз не можемо більше втрачати час.

"Країни Західних Балкан, наприклад, 20 років чекали на вступ до ЄС, там посилюється вплив Росії та Китаю.

А процвітаюча і безпечна Україна – в наших власних інтересах. Їхній опір Росії показав, що Україна має бути в ЄС: Україна має бути в ЄС. І вже скоро, а не колись. Це також довело б, що ЄС здатний до геополітичних дій", – вважає глава Євроради.

Як відомо, питання реформи Євросоюзу активно обговорюють на тлі підготовки до його розширення за рахунок держав Східної Європи та Західних Балкан.

12 експертів на прохання Франції та Німеччини, які вважаються найвпливовішими членами Євросоюзу, запропонували план структурної реформи об'єднання, аби воно було готове до прийняття нових держав у майбутньому.

Водночас Глава МЗС Дмитро Кулеба на пресконференції в Києві за підсумками неформального засідання міністрів закордонних справ країн Євросоюзунаголосив на тому, що реформа ЄС не повинна використовуватися для гальмування набуття членства новими країнами.

Міністр заявив, що, на його думку, в ЄС є "усвідомлення, що його реформа не може бути нескінченною".

"Наш сигнал Європейському Союзу, який ми доводимо на всіх рівнях, полягає в тому, що за жодних обставин не можна допустити ситуації, щоб реформа Європейського Союзу використовувалась як інструмент гальмування набуття членства в ЄС і Україною, й іншими країнами-кандидатами", – сказав Кулеба.

Також, під час пресконференції за підсумками виїзного засідання Ради міністрів ЄС із закордонних справ сказав Високий представник ЄС Жозеп Боррель наголосив, що Європейський Союз рішуче налаштований підтримувати Україну тривалий час у її боротьбі проти російської агресії та у збереженні миру.

Але найбільш ефективним проявом безпекових зобов'язань ЄС перед Україною є її членство в Європейському Союзі.

Що відомо про вступ України до ЄС

Нагадаємо, що  у липні президент Володимир Зеленський у Вільнюсі обговорив із президентом Європейської ради Шарлем Мішелем можливість наприкінці року почати переговори про членство України в ЄС.

Раніше очільниця ЄК заявляла, що Україна, якщо збереже поточний темп реформ, то зможе швидко досягти успіху у процесі вступу до Європейського Союзу.

Як писала Рубрика, Урсула фон дер Ляєн у 500-й день повномасштабного вторгнення рф в Україну запевнила, що ЄС і надалі підтримуватиме Київ.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: