fbpx
Сьогодні
09:07 03 Жов 2023

Стрілець заявив, що російська агресія проти України спричинила 120 млн тонн викидів вуглецю за рік

English version here

Фото ілюстративне

Наступ російської техніки, пожежі, обстріл під час повномасштабного вторгнення рф на українські території призвели до утворення додаткових викидів близько 120 млн тонн діоксиду вуглецю.

Про це повідомив міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець у Фейсбуці відомства.

"120 млн т додаткових викидів – стільки додаткового СО2 спровокувала російська збройна агресія проти України. З них 50 млн т – непрямі викиди на повоєнну відбудову України, 39 млн т – викиди безпосередньо від бойових дій та пожеж", зазначив очільник міністерства.

Як підкреслив міністр, площа пожеж з приходом великої війни зросла з 35,6 тис. га до 495,1 тис. га. Це більше ніж середньорічна площа всіх пожеж в усьому ЄС у період з 2006-2021 років на 460 тис. га.

"Здебільшого бойові дії відбуваються саме в лісах. Лісові пожежі за рік спровокували потрапляння в атмосферу 16,5 млн тонн викидів. Це подвійний удар по кліматичній системі. Ми стикаємося з втратою потенціалу поглинання лісами CO2. В Україні він зменшився на 175 тис. тонн CO2екв щорічно (0.5%)", наголошує Руслан Стрілець.

Міністр також наголосив, що російська збройна агресія проти України ставить під питання досягнення цивілізованим світом кліматичних цілей.

"Бойові дії не закінчуються на лінії фронту. У будь-який момент у будь-якому куточку України може спалахнути підприємство, ліс, нафтобаза. Для прикладу, росія вже випустила по Україні понад 10 000 ракет. За 5 років сирійської війни застосовано близько 100 ракет. Це ще не кінець – повітряні тривоги в наших містах не стихають", зауважив Стрілець.

Нещодавно Україна разом з цивілізованим світом вирішувала, як буде скорочувати викиди та досягати кліматичної нейтральності до 2050 року. Сьогодні ми змушені боротися з забрудненням навколишнього середовища, хоча українська промисловість працює лише на 25%.

"Бойові дії – неможливі без палива. Танки, бронетехніка, авіація, матеріально-технічне забезпечення армії та її мобілізація – все це потребує великої кількості викопного палива.

Дані щодо витрат палива військовими є доволі обмеженими, проте відомо, що постачання бензину, авіаційного та дизельного пального в осередки російської оборонної структури в регіони, що межують з Україною, зросли втричі порівняно з 2021 роком і можуть сягати 1,5 млн тонн. Фактичні витрати палива є набагато вищими", повідомив міністр.

Стрілець також зазначив, що загальні викиди від горіння палива під час війни оцінюються в 18,8 млн тонн CO2. Окрема категорія забруднення – детонування боєприпасів, що забезпечило потрапляння додаткових 2 млн тонн викидів за рік війни, зазначає міністр.

За півтора року війни Держекоінспекція зареєструвала понад 2,5 тис. злочинів росії проти довкілля.

"Вплив її відчують люди далеко за межами України", – додав очільник відомства.

Нагадаємо, що у п'ять разів зросла за рік сума збитків завданих довкіллю України.

Окрім того, зі слів Стрільця, екологічна складова вперше в історії світу може стати частиною репарацій, які повинна буде виплатити росія за свої воєнні злочини, які вона скоїла на території України.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: