fbpx
Сьогодні
13:38 21 Вер 2023

Термін "екоцид" має бути визнаний на міжнародному рівні, - Стрілець

English version here

“Рудий ліс” після перебування окупантів. Фото надане ДАЗВ

Термін "екоцид" потрібно, щоб був визнаний на міжнародному рівні

Про це міністр Руслан Стрілець заявив в етері британського телеканалу Sky News.

"Ми продовжуємо збирати кейси шкоди довкіллю, щоб потім притягнути рф до відповідальності. Фахівці напрацьовують механізм точного обчислення та фіксації їх саме як кримінального злочину, щоб потім відправити до Міжнародного кримінального суду.

Наразі в Україні вже відкритий офіс Міжнародного кримінального суду. Це допоможе сформувати перші заяви, які можна буде надіслати до Міжнародного кримінального суду", – зазначив міністр.

Також Руслан Стрілець нагадав про звірства росіян:

  • росіяни знищили 80% нацпарку "Святі Гори";
  • 30% територій України потребує розмінування;
  • 14 кубічних км питної води втратила Україна через підрив Каховської ГЕС;
  •  57 млрд доларів США – загальна сума шкоди довкіллю.

Нагадаємо, що нещодавно очільник міністерства також зазначив, що екологічна складова вперше в історії світу може стати частиною репарацій, які повинна буде виплатити росія за свої воєнні злочини, які вона скоїла на території України.

Стрілець також розповів, що  вже підрахували кількість екозлочинів. На цей момент таких випадків вже понад 2500. Загальну суму збитків довкіллю вже перевищила 2 трлн гривень.

Як писала Рубрика, з першого дня повномасштабного вторгнення росії в Україну біосферний заповідник Асканія-Нова у Херсонській області перебуває в окупації.

З жовтня минулого року на території заповідника дислокується російська військова техніка і збройні формування, особовий склад, споруджуються фортифікації, а ще постійно пролітає авіація — для повітряного простору над подібними установами така активність суворо заборонена. Усе це створювало і продовжує створювати величезний фактор стресу для тварин та, звичайно, унеможливлює нормальну роботу природоохоронної установи.

Що відбувається у біосферному заповіднику, якими будуть наслідки після масштабної пожежі, та що можна вдіяти, читайте докладніше у нашому матеріалі: "Горів один із найбільших біосферних заповідників України: що можна вдіяти, аби зберегти екосистеми?"

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: