fbpx
Сьогодні
16:21 01 Жов 2023

Міністр освіти і науки закликав ділитися історіями про вчителів: навіщо це рішення

Щоб зробити внесок вчителів видимим, міністр освіти і науки Оксен Лісовий закликав українців ділитися прикладами й історіями про своїх викладачів.

Про це очільник МОН написав у Фейсбуці., інформує Рубрика.

У чому проблема?

Ідея святкувати День учителя задля вшанування працівників освіти з'явилася в багатьох країнах з XIX століття – переважно заходи присвячувалися видатним місцевим педагогам або визначним історичним подіям галузі.

У республіках СРСР свято вчителів почали відзначати з 1965 року.

У незалежній Україні "на підтримку ініціативи працівників освіти" День працівників освіти установлено відзначати щорічно у першу неділю жовтня.

Одним з видів вшанування вчителів є так званий "День самоврядування", коли старшокласники самостійно беруться проводити уроки, даючи тим самим можливість вчителям відпочити.

Яке рішення?

Оксен Лісовий закликав українців ділитися прикладами й історіями про своїх педагогів, щоб зробити їхній внесок видимим.

Як це працює?

"Певно, у багатьох з нас є вчителька або вчитель, які зробили для нашого становлення більше, ніж мали б чи могли собі уявити. Для мене таким учителем була моя мама – Віра Павлівна Лісова", – зауважив міністр.

За його словами, вона здобула освіту філолога у Шевченківському університеті, викладала у школі українську мову та літературу. Викладала так, що діти насправді набували світогляду українця. Вона дозволяла їм бути собою і бути небайдужими, допомагала розкривати свої таланти і сприймати особливості інших.

через це вона була такою небезпечною для совєцької системи. Адже виховання особистостей, національно свідомих та сильних громадян, було екзистенційною загрозою для тоталітарної машини. Маму старались не допускати до викладання. Дуже прикро за цілі покоління школярів, яких кегебісти позбавили можливості працювати з таким вчителем", – наголосив Лісовий.

Очільник МОН зауважив:

"Сьогодні моя мама живе у країні, яка продовжує свою боротьбу за державність і суверенітет. Але моя мама живе у незалежній Україні. І вони з батьком та тисячами інших українців доклалися до цього. Я вдячний мамі за приклад – учителя і борця".

Міністр привітав зі святом усіх освітян, які своєю працею допомогли і допомагають формувати покоління сильних і стійких українців.

"Ваша робота не завжди одразу помітна, але безцінна", – наголосив він.

Довідка

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль у Фейсбуці привітав працівників освіти з професійним святом.

"Сьогодні ми вітаємо кожного, хто несе знання та навички тисячам людей, які будуватимуть успішну Україну. У складних, часом надзвичайних умовах, ви продовжуєте навчати та виховувати нові покоління українців", – підкреслив Шмигаль.

Він подякував працівникам освіти за професійність та сумлінну працю.

Як повідомлялося, напередодні Дня захисників та захисниць України, який відзначають 1 жовтня, понад тисячу кущів калини висадили школярі разом з батьками та освітянами на подвір'ях закладів освіти. Кожен кущ символізує конкретну людину, яка загинула за Україну та дотична до цього конкретного закладу.

Також Рубрика писала, що у Верховній Раді України був зареєстрований законопроєкт, який пропонує скасувати в українських вишах заочну та вечірню форми навчання.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: