fbpx
Сьогодні
Фото 16:10 21 Вер 2023

У Кропивницькому відкрили єдиний в країні Музей історії української хореографії: навіщо це рішення

English version here

Фото: Точка доступу

У Кропивницькому відкрили Музей історії української хореографії, який раніше працював на "Хуторі Надія" – державному заповіднику-музеї у Кропивницькому районі.

Про це повідомив начальник Кіровоградської ОВА Андрій Райкович, пише Рубрика.

У чому проблема?

"Український народ завжди танцював, але саме мистецтвом це зробили корифеї нашого театру (театру Кропивницького – ред.). Коли почали використовувати елементи українського народного танцю на сцені", розповідає завідувачка відділу Оксана Чонтай.

Очільниця відділу розповіла, що спочатку Музей працював на "Хуторі Надія". Проте дістатись туди можна або власним транспортом, або рейсовим автобусом.

Окрім цього, на хуторі проблеми з опаленням.

"Тринадцять років музей працював без опалення. Одного разу, коли навесні ми туди поїхали, побачили, що костюми мокрі, то зрозуміли – ще одну зиму вони не переживуть. А це унікальні ятранські костюми, інших не буде", наголосила Чонтай.

Яке рішення?

"Музей історії української хореографії передислокувався в центр Кропивницького. Вже давно хореографічна і мистецька спільнота Кіровоградщини мріяли, щоб цей неймовірний за наповненням унікальними експонатами, танцювальними костюмами з усіх куточків України музей, перенесли в обласний центр", повідомив голова ОВА.

Як це працює?

Зазначають, що колектив обласного краєзнавчого музею, разом з хореографами облаштували під експозиціями частину першого поверху колишнього Національного банку.

У першій залі – афіші, книги і фотографії, які розповідають про історію становлення українського танцю.

Музей хореографії Кропивницький

Фото: Точка доступу

Музей хореографії Кропивницький

У другій – усе, що стосується заслуженого ансамблю народного танцю України "Ятрань", створеного у 1949 року в Кіровограді, нині Кропивницький.

Музей хореографії Кропивницький

Фото: Точка доступу

"Це був маленький провінційний колектив, учасниками якого були непрофесійні танцівники. Але завдяки своєму керівнику, народному артисту Анатолію Кривохижі, вони досягли світової слави. Їм аплодували найбільші зали Америки, Канади, і Великої Британії. Тому наше місто і вважають танцювальною столицею", наголосив очільник обласного краєзнавчого музею Борис Шевченко.

Музей хореографії Кропивницький

Фото: Точка доступу

У третій залі – світлини, афіші, книги та костюми колективів, які танцюють український танець за кордоном, а також дитячих хореографічних колективів.

Музей хореографії Кропивницький

Фото: Точка доступу

Музей хореографії Кропивницький

Фото: Точка доступу

"Локація просто чудова. І жителі нашого міста, і гості – всі йдуть у центр, до площі і матимуть змогу заходити в цей музей. Зазначу, що в такі складні часи для нашої країни ми не витратили жодних додаткових коштів на цей музей, а заробили все в межах того, що заробляв своєю діяльністю обласний краєзнавчий музей, а також за підтримки партнерів із хореографічного простору нашого краю", – зазначив Шевченко.

Музей хореографії Кропивницький

Фото: Точка доступу

Музей хореографії Кропивницький

Фото: Точка доступу

Своєю чергою, Чонтай зазначила, що наразі деякі представлені експонати у музеї є дублікатами, адже оригінали перебувають у сховищах через війну.

Загалом у фонді музею налічується понад 6 тисяч предметів: нагороди, костюми, фото, афіші, програми концертів, книги, газетні та журнальні матеріали, аудіо та відеоматеріали, сувеніри.

Андрій Райкович додав, що цей мистецький простір стане ще й потужною локацією для молодіжних зустрічей та науковою лабораторією для майбутніх хореографів.

Нагадаємо, до Дня працівника лісового господарства у Броварському лісництві Києва відкрили Музей лісу.

Окрім того, у столичній школі відкрили музей, присвячений командирові авіаційної ескадрильї 40-ї бригади тактичної авіації ЗСУ, Героя України (посмертно) полковника В'ячеслава Єрка.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: