fbpx
Сьогодні
10:47 20 Вер 2023

Унаслідок зернової кризи у Польщі заговорили про можливість зниження підтримки України

Республіка Польща може зменшити підтримку України на тлі кризи довкола українського агроімпорту

Таку думку висловив польський міністр у справах ЄС Шимон Шинковський вель Сенк в інтерв'ю PAP.

"Дії України не справляють на нас враження… але вони справляють певне враження на польську громадську думку. Це видно з опитувань, з рівня суспільної підтримки подальшої допомоги Україні. І це шкодить самій Україні", наголосив очільник відомства.

Він також торкнувся питання конфлікту через зернове ембарго. При цьому він зазначив, що польський уряд є "невблаганним" у цьому питанні, зважаючи на інтереси фермерів.

Окрім того, як підкреслив Шинковський вель Сенк, якщо поляки не підтримуватимуть надання допомоги Україні в такому ж обсязі, як було раніше, то її доведеться скоротити.

"Ми хотіли б і надалі підтримувати Україну, але – щоб це було можливо – ми повинні мати підтримку польського народу в цьому питанні. Тому, якщо не буде підтримки з боку польського народу, нам буде важко продовжувати підтримувати Україну так, як ми це робили дотепер", – заявив Шинковський вель Сенк.

У міністра запитали, чи будуть аграрні питання розмінною монетою при можливому вступі України до ЄС. На що він відповів, що Україна "повинна виконати низку конкретних умов, і не тільки в цьому питанні".

"Україна повинна буде виконати всі умови, і українське сільське господарство може, звичайно, мати доступ до європейських ринків, але не таким чином, щоб це загрожувало польським фермерам", – додав міністр.

Що відбувається навколо експорту українського зерна до ЄС

Як відомо, Європейська комісія вирішила не продовжувати обмеження щодо української продукції, які мали тривати до 15 вересня.

Однак, це все одно не влаштувало Угорщину, Польщу та Словаччину. Вони втрьох оголосили, що попри рішення Єврокомісії односторонньо продовжують заборону на імпорт українського зерна.

Тож Україна подала позови до Світової організації торгівлі (СОТ) з вимогою провести консультації зі Словаччиною, Польщею та Угорщиною.

Своєю чергою, речник польського уряду Пйотр Мюллер заявив, що попри ці позови, його країна не змінить позиції щодо ембарго на українську агропродукцію.

Окрім того, дві країни підтримали рішення Єврокомісії:

  • Румунія погодилася з компромісом Єврокомісії та заявила, що очікує від України презентації плану дій щодо заходів контролю за експортом зернових.
  • Парламент Болгарії також зняв заборону на імпорт українського зерна, через що у країні почалися протести фермерів.

Як зазначили в Мінекономіки України:

  • Словаччина просто продовжила попередню заборону ЄС на чотири групи товарів,
  • Польща ввела додаткові заборони на українське борошно та корми,
  • Угорщина пішла ще далі, заборонивши 25 продуктів, про які раніше мова не йшла, зокрема м'ясо.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль наголосив, що в разі, якщо Польща та Угорщина не скасують односторонні заборони щодо імпорту української агропродукції, Україна у відповідь заборонить імпорт певних категорій товарів із цих двох країн.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: