fbpx
Сьогодні
10:00 20 Вер 2023

Президент Польщі: Україна діє як потопаючий, який може затягнути Польщу на глибину

Президент Польщі Анджей Дуда порівняв Україну з потопаючим, який хапається за все і може потягнути за собою на глибину інших.

Таку думку висловив польський лідер, коментуючи "зернову кризу", під час брифінгу для польських ЗМІ перед штаб-квартирою ООН у Нью-Йорку, цитує PAP.

"Ми маємо трохи справу з потопаючим. Кожен, хто хоч раз брав участь у порятунку потопаючого, знає, що він надзвичайно небезпечний, адже може затягнути на глибину. Він має неймовірну силу через особистий страх, викид адреналіну і може просто потопити рятівника", пояснив Дуда.

Як підкреслив польський лідер, Україна, яка перебуває під ударом росії, "хапається за все, що може". Проте Польща, хоч і підтримує Україну, повинна діяти у власних інтересах.

"Ми повинні діяти, щоб захистити себе від заподіяної нам шкоди, тому що якщо потопальник заподіє шкоду і втопить нас, він не отримає допомоги. Тому ми повинні подбати про наші інтереси, і ми будемо робити це ефективно і рішуче", — додав Дуда.

Глава польської держави зазначив, що попри плани, з організаційних причин не зміг зустрітися з президентом України Володимиром Зеленським.

Як він пояснив, причиною стали затримки в графіку виступів лідерів на Генасамблеї ООН. Водночас Дуда зазначив, що не виключено, що зустрінеться із Зеленським пізніше.

Що відбувається навколо експорту українського зерна до ЄС

Як відомо, Європейська комісія вирішила не продовжувати обмеження щодо української продукції, які мали тривати до 15 вересня.

Однак, це все одно не влаштувало Угорщину, Польщу та Словаччину. Вони втрьох оголосили, що попри рішення Єврокомісії односторонньо продовжують заборону на імпорт українського зерна.

Тож Україна подала позови до Світової організації торгівлі (СОТ) з вимогою провести консультації зі Словаччиною, Польщею та Угорщиною.

Своєю чергою, речник польського уряду Пйотр Мюллер заявив, що попри ці позови, його країна не змінить позиції щодо ембарго на українську агропродукцію.

Окрім того, дві країни підтримали рішення Єврокомісії:

  • Румунія погодилася з компромісом Єврокомісії та заявила, що очікує від України презентації плану дій щодо заходів контролю за експортом зернових.
  • Парламент Болгарії також зняв заборону на імпорт українського зерна, через що у країні почалися протести фермерів.

Як зазначили в Мінекономіки України:

  • Словаччина просто продовжила попередню заборону ЄС на чотири групи товарів,
  • Польща ввела додаткові заборони на українське борошно та корми,
  • Угорщина пішла ще далі, заборонивши 25 продуктів, про які раніше мова не йшла, зокрема м'ясо.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль наголосив, що в разі, якщо Польща та Угорщина не скасують односторонні заборони щодо імпорту української агропродукції, Україна у відповідь заборонить імпорт певних категорій товарів із цих двох країн.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: