fbpx
Сьогодні
Фото 19:10 20 Вер 2023

Українські військові долучилися до програми США підготовки офіцерів із захисту культурних цінностей: у чому рішення

English version here

Фото: Міноборони України

Уперше військові України долучилися до американської програми підготовки офіцерів із захисту культурних цінностей та провели низку двосторонніх зустрічей.

Про це повідомили у пресслужбі Міноборони України, пише Рубрика.

У чому проблема?

За рік повномасштабної війни руйнувань зазнали 1332 об'єкти культурної інфраструктури: театри, філармонії, музеї, галереї, бібліотеки, клуби. Понад третина з них ‒ зруйновані. Станом на середину травня 2023 року список знищених пам'яток культури та об'єктів культурної спадщини налічував понад 620 позиції.

Фото: Міноборони України

Яке рішення?

Шість українських офіцерів успішно пройшли навчальну програму, організовану Командуванням цивільних справ і психологічних операцій Армії США та Смітсонівською ініціативою культурного порятунку. Українські військовослужбовці разом із колегами із США, Великої Британії, Франції та Польщі, пройшли інтенсивний курс, спрямований на збереження культурної спадщини в умовах збройних конфліктів.

Як це працює?

Навчальна програма фокусувалася на обміні досвідом щодо імплементації та застосування норм Гаазької конвенції про захист культурних цінностей у разі збройного конфлікту. Також учасники вивчали доктринальні підходи, політики і кращі практики США та інших держав-членів НАТО щодо функціонування в збройних силах підрозділів із захисту культурних цінностей.

Визнані американські експерти у сфері порятунку культурної спадщини ділилися знаннями, зокрема щодо використання сучасних технологій для аналізу руйнувань культурних цінностей та їх реконструкції. Важливо, що окрема увага організаторів була приділена контексту міжнародного збройного конфлікту, спровокованого агресією російської федерації проти України.

Полковник Скотт ДеДжессі, який безпосередньо працював із цим випуском, розповідає, що від участі українців у програмі виграла не лише Україна, а й інші учасники. Чимало елементів навчання базувалося саме на прикладах російсько-українського збройного конфлікту.

"Головне, щоб за результатами цього навчання українські офіцери були впевнені у беззаперечному партнерстві США та інших держав, адже самі вони тепер стали ланкою міжнародної мережі фахівців із захисту культурної спадщини", — зазначив експерт.

Практичні заняття базувалися на реаліях російсько-українського збройного конфлікту та стосувались культурних цінностей, знищених внаслідок бойових дій. Українські офіцери навчались надавати пропозиції військовому командуванню щодо реагування на випадки знищення (руйнування) культурних цінностей шляхом евакуації, відновлення, проведення інформаційних та психологічних операцій тощо.

Під час курсу доповідачами також виступили представники неурядових громадських організацій України, що здійснюють документування знищених та пошкоджених культурних цінностей в Україні.

Участь у церемонії випуску взяли Надзвичайний і Повноважний посол України в США Її Високоповажність Оксана Маркарова та Аташе з питань оборони посольства України в США генерал-майор Борис Кременецький.

Фото: Міноборони України

"Вдячна Смітсонівській ініціативі з порятунку культури та Командуванню цивільних справ і психологічних операцій Сухопутних військ США за запрошення українських військових пройти навчання разом з офіцерами Збройних сил США, Великої Британії, Франції та Польщі. Ця навчальна програма є справді важливою для України, оскільки повномасштабна війна росії проти України була спрямована на знищення української державності, культури та національної ідентичності", – наголосила Посол України в США Оксана Маркарова.

Крім того, делегація Міноборони та ЗСУ відвідала військову базу Сухопутних військ ЗС США "Форт Ліберті", де провела ряд двосторонніх зустрічей з керівним складом органів військового управління та інших підрозділів ЗС США різних рівнів.

Сторони:

  • обмінялися досвідом;
  • дійшли згоди про необхідність формування та запровадження моделі захисту культурних цінностей у ЗСУ;
  • домовилися про подальшу співпрацю.

Українські делегати поінформували партнерів про релевантні заходи, які здійснюються Міноборони та ЗСУ щодо захисту об'єктів культурної спадщини під час російсько-українського збройного конфлікту. Зокрема, ці заходи впроваджуються через призму діяльності у сфері цивільно-військового співробітництва.

"путін каже, що українців як нації не існує, тому зрозуміло, що його спроби знищити українську культуру направлені на знищення української ідентичності. Ми вдячні нашим партнерам, зокрема США, за розуміння важливості цієї проблеми та постійну підтримку українського війська у боротьбі проти агресора", — підкреслила представниця Центрального управління цивільно-військового співробітництва Генерального штабу Збройних Сил України підполковник Оксана Баношенко.

Крім того, досвід Міноборони та ЗС України щодо імплементації, застосування та поширення знань про міжнародне гуманітарне право також є релевантним до питання захисту культурних цінностей.

"Цей візит, участь у навчальному курсі та ряд двосторонніх зустрічей з командуванням органів військового управління Сухопутних військ США засвідчив, що має бути вироблена власна, українська модель захисту культурних цінностей, яка б враховувала кращі міжнародні практики, досвід застосування Сил оборони, а також механізми та повноваження окремих структур у сфері захисту культурних цінностей, які вже існують у Збройних Силах України", – підсумувала заступниця начальника відділу міжнародного права Департаменту юридичного забезпечення Міноборони підполковник юстиції Інна Заворотько.

Партнери наголосили на беззаперечній підтримці України у відбитті збройної агресії російської федерації та подальше розширення співпраці у сфері захисту культурних цінностей та імплементації, застосування і поширення знань про міжнародне гуманітарне право.

Нагадаємо, Комітет всесвітньої спадщини ЮНЕСКО постановив внести об'єкти "Київ: Собор Святої Софії та прилеглі монастирські споруди, Києво-Печерська лавра" та "Львів – ансамбль історичного центру" до Списку всесвітньої спадщини, що перебуває під загрозою, через загрозу знищення, спричинену російськими атаками.

Також Рубрика повідомляла, що 8 вересня Комітет ЮНЕСКО із захисту культурних цінностей у разі збройного конфлікту провів позачергове засідання з метою зміцнення захисту культурної спадщини в Україні, включно з наданням тимчасового посиленого захисту 20 об'єктам культурної спадщини, а також прийняв рішення щодо проведення тренінгів з охорони культурної спадщини для українських військових та для судових структур.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: