fbpx
Сьогодні
08:55 16 Вер 2023

Рішення для перемоги: України отримала від Сполучених Штатів 3D-принтери для друку запчастин до техніки на передовій

English version here

Промисловий 3D-принтер. Фото: Reuters

Сполучені Штати Америки передали Україні 3D принтери промислового рівня, які можуть друкувати запасні частини до техніки на полі бою

Про це повідомив помічник міністра оборони США із питань закупівель та утримання Вільям ЛаПлант, інформує "Голос Америки". пише Рубрика.

У чому проблема?

Під час експлуатації військової техніки українські військовослужбовці постійно стикаються з потребою в закупівлі окремих деталей

На виготовлення їх у звичайних умовах потрібно багато часу, окрім того запасні частини потрібно ще й доставити до поля бою. А це завжди можливо зробити швидко через обстріли російських загарбників.

Як зазначив помічник глави Пентагону, після початку російського вторгнення українці почали самостійно друкувати 3D запчастини та ще й у домашніх умовах.

"На початку українці друкували власні 3D-деталі, не маючи пакетів технічних даних. Знаєте, як кажуть, коли твоя країна зазнає екзистенційної атаки, закони про інтелектуальну власність лише трохи мають значення", зауважив посадовець.

Яке рішення?

ЛаПланте натякнув, що українці не мали на це відповідних дозволів, але країни союзники допомогли Україні в цій ситуації.

"Ми навели з цим лад, разом з іншими країнами. Тепер вони мають всі пакети технічних даних", – наголосив ЛаПланте.

Як це працює?

"Нарешті минулого місяця ми доставили їм, в Україну, ці промислові 3D-принтери", – повідомив посадовець під час виступу у Центрі за нову американську безпеку.

За його словами, навчання з користування цими принтерами українці завершили минулого тижня.

"Йдеться про принтер розміром з вантажівку, навчання на якому закінчили українці, і на ньому вони можуть друкувати усі свої частини", – каже посадовець.

За його словами, поява цих принтерів "зовсім змінює справу", адже вони пришвидшують процес і відкривають нові можливості.

"Ви можете робити чудові речі за допомогою 3D-друку, не тільки через швидкість. Ви можете фактично виготовляти деталі, які ви не могли виготовити у звичайних умовах", – зазначив ЛаПланте.

Нагадаємо, що волонтерська спільнота ДрукАрмія та освітньо-культурні простори Гончаренко центр запускають мережу безкоштовних майстерень 3D-друку. На першому етапі проєкт запрацює у Дніпрі, Києві та Одесі.

Окрім того, в Україні група аматорів налагодила виробництво протипіхотних легких бомб за допомогою 3D-принтера для допомоги Силам оборони України у війні проти російської федерації.

Також у Київській області в місті-герої Ірпінь зведуть перший в Україні приватний будинок за технологією 3D-друку. Його побудують для родини, що втратила житло через війну.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: