fbpx
Сьогодні
21:15 03 Сер 2023

Рішення для перемоги: українські винахідники на 3D-принтері виготовляють бомби для ЗСУ

Фото: The Economist

В Україні група аматорів налагодила виробництво протипіхотних легких бомб за допомогою 3D-принтера для допомоги Силам оборони України у війні проти російської федерації.

Про це повідомляє The Economist.

У чому проблема?

За інформацією американських чиновників, Україна зараз здійснює тільки артилерійських пострілів до 8 тисяч на день, що перевищує виробництво Сполучених Штатів.

Країни-партнери стикнулися з тим, що вони не встигають надавати Україні відповідну кількість снарядів.

Українським Збройним силам для успішного протистояння російській агресії, а також і контрнаступу, окрім військової сучасної техніки необхідні боєприпаси у великій кількості, зокрема і міни різної модифікації.

Яке рішення?

В Україні також винахідники, інженери, волонтери докладають всіх зусиль, щоб допомагати українським захисникам.

Видання пише, що група ентузіастів вдома почали виготовляти бомби для ЗСУ.

Як це працює?

Спочатку аматори виготовляти 300-грамові бомби, але такої ваги виявилося замало для ліквідації окупантів.

Тоді винахідники, працюючи вдома, розробили альтернативу: 800-грамову протипіхотну бомбу "Зайчик" або "Кролик".

"Група використовує 3D-друк, щоб виготовити корпус бомби, перш ніж відправити її на заповнення вибуховою речовиною та шматками сталевої шрапнелі. Команда Льоші щотижня друкує пластикові оболонки близько 1000 "цукеркових бомб", як стали називати ці саморобні вибухові пристрої", розповіли у повідомленні.

Як зазначають у виданні, саморобні боєприпаси не є прямою заміною заводського виду, але у них є вагомі переваги. Зокрема:

  • вони дешеві,
  • "цукеркові бомби" можна виготовляти різних розмірів, не переобладнуючи виробництво.

У The Economist наголошують, що це допомагає операторам дронів найкращим чином використовувати вантажопідйомність конкретної моделі. Тим більше, що деякі такі бомби можна використовувати навіть проти бронетехніки.

Нагадаємо, що в Україні компанія-виробник машини для підготовки ґрунту до розмінування вже отримала сертифікат відповідності, що дозволяє налагодити її виробництво та використовувати для розмінування територій.

Також, як ми писали, український безпілотний авіаційний комплекс Sirko, який розробили харківські інженери, запустили в серійне виробництво. Незабаром компанія-розробник представить другу версію безпілотника.

До того ж, український оборонно-промисловий комплекс розробив баражуючі боєприпаси оперативно-стратегічного рівня "Рубака", які здатні будуть подолати відстань у 500 кілометрів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: