fbpx
Сьогодні
Рішення 13:10 14 Вер 2023

“Ми тут є і будемо тут далі жити”: як громада на Сумщині розвивається попри щоденні обстріли

Великописарівська громада — одна з прикордонних. Від початку повномасштабного вторгнення росії рідко який день тут можна назвати спокійним. А проте громада продовжує жити й розвиватися. Про те, які рішення тут знаходять — у матеріалі “Рубрики”.

У чому проблема?

Українські громади щодня потерпають від агресії росії. Для прикордонних громад постійні обстріли, руйнування та небезпека стали частиною життя. Усе це накладається на ту шкоду, що росія завдала прикордонню на початку повномасштабного вторгнення — проводячи там військову техніку й знищуючи все на своєму шляху.

Яке рішення?

А проте громади не здаються й відновлюються вже зараз. Для цього створюють програми комплексного відновлення території та плани відновлення та розвитку громади.

Відповідно до нормативних актів, програма комплексного відновлення області, території територіальної громади (її частини) визначає основні просторові, містобудівні та соціально-економічні пріоритети політики відновлення і містить комплекс заходів для забезпечення такого відновлення постраждалої території.

План відновлення та розвитку територіальної громади включає завдання і заходи з відновлення та розвитку, прогнозовану потребу та можливі джерела фінансування, індикатори виконання завдань та проєкти місцевого розвитку.

Як це працює?

Молода громада, яка не хоче відставати

Великописарівська громада — молода громада на Сумщині, утворена наприкінці 2020 року. У прикордонну громаду входять 24 села.

"Наші сусіди, що Краснопільська громада, що Тростянецька, що Кириківська, утворилися на три роки раніше. Нам довелося і доводиться зараз дуже швидко бігти, набирати темпи, щоб їх наздогнати. Тому довелося дуже швидко створювати кожен відділ, заклад, комунальне підприємство і набирати обертів, вчитися писати гранти, брати участь в конкурсах і так далі", — розповідає голова громади Людмила Бірюкова.

Герб Великописарівської громади

Герб Великописарівської громади було затверджено вже під час воєнного стану

Пріоритет — покращення здоров'я місцевих жителів

Один із пріоритетів розвитку громади, що його Людмила Бірюкова визначила з самого початку своєї каденції, — покращення здоров'я місцевих жителів. Тому тут використовують усі можливості, щоб забезпечити місцеву лікарню кращим обладнанням для надання людям якісних послуг, покращити стан самих приміщень, посилити кадрове забезпечення. Наприклад, минулого року громада придбала для лікарні сучасний рентген апарат.

Великописарівська громада

Оновлена палата місцевої лікарні

"Пришвидшило модернізацію нашої медичної галузі те, що прямим влучанням у вересні минулого року розбило наше терапевтичне відділення", — розповідає голова громади. 

Великописарівська громада

У вересні минулого року росіяни зруйнували терапевтичне відділення лікарні, поранень тоді зазнали близько десяти людей

Але це не змусило керівництво громади опустити руки. Робота з оснащення лікарні триває. "Минулого тижня ми отримали два сучасних хірургічних столи, перед тим ми купили офтальмологічний рефрактометр", — додає Людмила Бірюкова.

Людмила Бірюкова

Голова Великописарівської громади Людмила Бірюкова

Які корективи внесла велика війна

Початок повномасштабного вторгнення Людмила Бірюкова пригадує так: 

"Я провела наших мобілізованих хлопців від військкомату, і тільки вони поїхали, побачила танки. Вони рухалися з боку росії. Ніхто не попереджав, ніхто не розумів, що робити. Керівництво району не брало слухавку. Тому довелося трошки зачекати, зібратися з думками. І вже наступного дня ми організували гуманітарний штаб, бо наших сусідів, Охтирку, вже бомбили. Ми повезли туди продукти харчування, бо це місто. Спочатку ми допомагали саме їм".

Уже 28 лютого 2022 року на територію громади зайшла славнозвісна 93-я бригада. Уся громада стала їй на допомогу: і в координації на місцевості, і постачанні палива, і в суто побутових моментах: годували, напували, прали і сушили одяг, заряджали рації і павербанки тощо. "Ми із задоволенням допомагали нашим захисникам", — говорить голова громади. 

Хоч навесні минулого року ще не було розуміння, у яких умовах доведеться жити далі, фахівці взялися за написання стратегії розвитку громади до 2027 року, завершили цю роботу в липні 2022 року. 

Програму і план комплексного відновлення розробляють уже з допомогою фахівців Програми технічної допомоги "U-LEAD з Європою". 

"Життя щодня вносить корективи, але основні напрямки залишаються — це медицина, освіта, благоустрій, — перераховує Людмила Бірюкова. — Додалася велика ділянка роботи — забезпечення безпеки нашого населення". 

Частина сіл Великописарівської громади входить до 5-кілометрової зони, що підлягає евакуації.

"Величезний виклик це періодична відсутність електропостачання в усіх населених пунктах. Великий мій особистий біль — це шість населених пунктів, які 4 місяці вже без електроенергії", — каже голова селищної громади. 

Оскільки російські обстріли тривають, то нині левова частка роботи фахівців громади присвячена обстеженню зруйнованого і пошкодженого майна громадян. На сьогодні у громаді створені три відповідні комісії. 

Великописарівська громада

Працівники ДСНС на приватному обійсті після обстрілу

"Я дуже вдячна своїм працівникам, що вони весь час практично на роботі. Обстежують, наскільки можливо, закривають усі делеговані повноваження, власні повноваження селищної ради. Ми намагаємося не відставати від наших колег, які знаходяться на більш спокійних територіях", — говорить Людмила Бірюкова. 

Великописарівська громада

Наслідки обстрілу приватного підприємства в громаді у вересні 2023 року

На якому етапі робота зі стратегічними документами

Начальниця відділу економічного розвитку та інвестицій Великописарівської селищної ради Ольга Дудник розповідає, що на сьогодні два з трьох основних розділів плану відновлення фактично готові, наразі для визначення напрямків відновлення запустили опитування з-поміж мешканців громади та окремо серед місцевих підприємців.

Великописарівська громада

На скриншоті: запрошення до обговорення напрямків відновлення громади на сторінці громади у Фейсбук

"Ми вже проаналізували можливості громади — хто ми, скільки нас, які наші сильні і слабкі сторони, які існують можливості та загрози", — каже Ольга Дудник.

Великописарівська громада

Колектив Великописарівської селищної ради та її відокремлених підрозділів

На момент нашої розмови роботу фахівців громади ускладнювало посилення російських обстрілів.

"Це впливає на психологічний стан працівників. Тому що ми сидимо у своїх кабінетах, і коли чуємо, що над нами летить, то вже не можемо повністю зануритися в роботу. Важко віддатися їй на сто відсотків, якщо ми по сім разів на день бігаємо в укриття", — ділиться пані Ольга.

Великописарівська громада

Спілкування з експертами "U-LEAD з Європою" відбувається щотижня в онлайн-форматі

Через обстріли часто виникають перебої з електропостачанням. Один із можливих заходів відновлення, який планують прописати в стратегічних документах, — перехід на відновлювальні джерела енергії. Як уже зазначалося, нині електропостачання — це проблема номер один для громади.

Друга проблема громади — облаштування укриттів, зокрема і в закладах освіти.

Великописарівська громада

Наслідки російського обстрілу місцевого ліцею вже у вересні 2023 року

"Усі протирадіаційні укриття в громаді на початок повномасштабного вторгнення були захаращеними і занедбаними", — констатує селищна голова Людмила Бірюкова. 

Своїми силами ситуацію у громаді покращили, а в укритті місцевої бібліотеки зробили хороший ремонт завдяки виграному гранту. Втім, роботи в напрямку забезпечення безпеки населення громади ще багато.

Потрібні якісні дороги і транспорт

Як і в Новослобідській громаді, про яку "Рубрика" розповідала раніше, автошляхи Великописарівської також у вкрай занедбаному стані після проходження тисяч одиниць ворожої техніки. 

Ольга Дудник

Начальниця відділу економічного розвитку та інвестицій Великописарівської селищної ради Ольга Дудник

"До найближчої лікарні в місті Охтирка від центру громади — майже 50 кілометрів, а від дальніших сіл — ще більше" — каже Ольга Дудник. У громаді немає пологового, тут не практикує гінеколог. Відтак, бодай жінкам необхідно, щоб лікарня в місті була доступна. "Та враховуючи стан дороги, доїхати туди вкрай складно. Стан дороги погіршує наше становище", — пояснює пані Ольга.

Покращення потребує і транспортне сполучення. Людмила Бірюкова розповідає, що кроки в цьому напрямку вже роблять:

"До великої війни лише через три з наших 24-х населених пунктів ходили рейсові автобуси. Зараз додалися три маршрути. Це за власний кошт громади, і один маршрут через два села — за кошти громадської організації «Проліска». Курсує такий соціальний автобус — для пасажирів проїзд у ньому безкоштовний. Зараз працюємо над придбанням ще однієї одиниці техніки, бо однієї не вистачає".

Мешканці, які вже взяли участь в опитуванні громади, також зазначають, що дуже потребують стабільного постачання електроенергії, очної освіти для своїх дітей, аби ті могли спілкуватись між собою.

Великописарівська громада

На скриншоті: Запрошення жителів і підприємців громади до опитування

"Ми працюємо і сподіваємось на те, що все відновимо. Але з кожним «прильотом» наші кроки і задуми можуть суттєво коригуватися. Ситуація нині зовсім нестабільна", — констатує пані Ольга. 

Інші плани й рішення

Муніципальний енергетичний план

Крім стратегічного плану і програми відновлення, за підтримки експертів "U-LEAD з Європою" у громаді працюють над муніципальним енергетичним планом. Нині фахівці збирають усі дані, аналізують споживання і витрати енергії установами й закладами громади. Відповідно до результатів аналізу визначаться, які відновлювальні джерела енергії громаді підійдуть найбільше і які енергоефективні заходи варто впроваджувати передусім.

"Наприклад, нам хотілося б мати енергоощадні лампочки для вуличного освітлення. Але реалії такі, що конкретно в нашій громаді вуличного освітлення немає зовсім вже майже два роки", — каже начальниця відділу економічного розвитку та інвестицій Великописарівської селищної ради. 

"Плани є, ідеї є, задумів багато. Просто реалії війни трішки все це коригують. Але ми все одно налаштовані на те, що ми тут є і ми тут будемо далі жити, відновлювати і розвивати нашу громаду", — підсумовує Ольга Дудник.

У громаді буде ролердром

Одна з ідей голови громади, яка була радше мрією і точно не мала б фінансуватися з місцевого бюджету — штучна ковзанка на території громади. З часом ідея трансформувалася у мрію про ролердром. 

"Ми написали і подали грантову заявку і буквально минулого тижня нас визнали переможцями — ми виграли мільйон саме на ідею роледрому, — тішиться Людмила Бірюкова. — Будемо робити його на базі Ямненського сільського будинку культури, сподіваюсь, у січні вже відбудеться його відкриття. Тому мрійте, працюйте і все обов'язково буде".

Крім спортивно-дозвіллєвого, у громаді намагаються посилювати і культурний напрямок. Нині планується до виходу збірка 34 місцевих поетів.

"І вже за мною біжить наступна ідея — увічнити наших земляків-художників. Тобто вимальовується вже ціла серія, — ділиться задумом голова громади. — Також сьогодні у нас в рамках спільної праці зі студією «Мальва» знімається матеріал про обряд ламання калини, відродження самого обряду і висвітлення його".

Людмила Бірюкова розповідає, що на території громади є один народний фольклорний колектив, а інший втратив цей статус, ще два колективи — просто аматорські. 

"Моя мета від сьогодні — щоб у мене в громаді було чотири народних колективи. Вони дуже красиві, дуже колоритні і дуже талановиті, — переконує пані Людмила. — Сьогодні ми відновлюємо наші традиції саме в культурі. Хлопці та дівчата виборюють нам перемогу, а ми маємо відроджувати і підтримувати ті цінності, за які вони воюють".

Фото з архіву Великописарівської громади

Цю статтю опубліковано в рамках кампанії «Голос громад», яка є частиною Програми для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою», що спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.

Рубрика:
Кейси
7092

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: