fbpx
Сьогодні
13:24 12 Вер 2023

У ПАРЄ підтвердили, що російська федерація перетворилася на "фактичну диктатуру"

До російської конституції у 2020 році внесли поправки, які дозволили лідеру цієї країни володимиру путіну залишатися при владі до 2036 року, що викликало занепокоєння у комітеті Парламентської асамблеї Ради європи з правових питань та прав людини щодо легітимності цих нововведень.

Про це інформує пресслужба ПАРЄ.

Як відомо, ці поправки передбачають зняття обмежень на президентський термін та дозволяють російському диктатору залишатися на посаді до 2036 року. На той час йому виповниться 83 роки.

"Величезна влада президента, що виникла внаслідок надзвичайно тривалого терміну перебування на посаді в поєднанні з відсутністю будь-яких стримувань і противаг, таких як сильний парламент, незалежна судова система, вільні засоби масової інформації та активне громадянське суспільство, перетворила Російську Федерацію на фактичну диктатуру", зазначили парламентарі.

Окрім того, Комітет одноголосно схвалив проєкт резолюції. До того ж, там нагадали про висновки Венеційської комісії Ради Європи, де йшла мова про те, що "відмова від обмеження терміну повноважень для чинного президента порушує як російську конституцію, так і міжнародні правові принципи".

Також у пресслужбі підкреслили, що російська агресія проти України та її наслідки демонструють, що диктатури "становлять загрозу міжнародному миру та безпеці, територіальній цілісності та політичній незалежності їхніх сусідів".

Звідси слідує, як підсумували у комітеті, що "відновлення демократії в Росії відповідає інтересам насамперед народу Росії, а також Європи і всього світу".

Комітет також підтвердив свою підтримку майбутнього спеціального міжнародного кримінального трибуналу для притягнення російського керівництва, включно з президентом путіним, до відповідальності за їхні дії, починаючи з незаконної анексії Криму, війни на Донбасі та збиття літака рейсу MH17.

Повні дебати у ПАРЄ на цю тему відбудуться наступного місяця.

Нагадаємо, що 22 червня ПАРЄ прийняла резолюцію на підтримку мирного плану президента України Володимира Зеленського.

Окрім того, міністри юстиції країн-членів та країн-спостерігачів Ради Європи ухвалили декларацію, в якій викладено низку принципів ("Ризькі принципи") для досягнення всеосяжної відповідальності за агресію російської федерації проти України та забезпечення відшкодування всім жертвам війни.

Міністри нагадали про важливість Реєстру збитків як першого кроку для забезпечення того, щоб росія заплатила за шкоду, яку вона завдала Україні своєю незаконною війною.

Робота Реєстру, включаючи його цифрову платформу з усіма даними про претензії та докази, покликана стати першим компонентом майбутнього міжнародного механізму компенсації. 

"Усі звинувачення у злочинах, включаючи воєнні злочини, злочини проти людяності та геноцид, скоєні російськими військами в Україні, мають бути повністю розслідувані і, де це виправдано, переслідуватися на національному та міжнародному рівнях, щоб винні понесли відповідальність за свої дії.

Правосуддя має відбутися для всіх жертв і з метою запобігання майбутнім воєнним злочинам. З цією метою ми підтримуємо розслідування та зусилля зі збору доказів, що проводяться українською владою, іншими національними органами влади та прокурором Міжнародного кримінального суду", підкреслили у декларації міністрів.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: