fbpx
Сьогодні
20:13 22 Чер 2023

ПАРЄ ухвалила резолюцію щодо повного недопуску спортсменів рф та білорусі до Олімпіади

English version here

Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) ухвалила резолюцію, у якій рекомендувала Міжнародному олімпійському комітету не допустити російських та білоруських атлетів на Олімпійські та Паралімпійські ігри, що пройдуть в Парижі в 2024 році, навіть під нейтральним прапором.

Про це повідомила у Фейсбуці членкиня української делегації в ПАРЄ, народна депутатка від "Слуги народу" Євгенія Кравчук.

Як зазначила вона, це рішення ухвалили 71 голосами "за" та 4 "проти".

Відповідно до положень документу, Асамблея вважає, що участь російських та білоруських спортсменів в Олімпійських та Паралімпійських іграх у нинішніх умовах:

  • є немислимою,
  • буде використана як інструмент пропаганди,
  • де-факто унеможливить участь інших спортсменів, зокрема й українських.

ПАРЄ підкреслює, що відсутність відповідної суворої заборони спонукатиме російських громадян повірити, що світ готовий підтримувати зв'язки з росією, попри її військову агресію проти України.

Асамблея також наголошує, що відповідним недопущенням спортсменів держав-агресорів МОК:

  • продемонстрував би свою прихильність цінностям Олімпійських ігор,
  • сприяв би пошуку мирних шляхів вирішення конфліктів,
  • інадіслав би чіткий сигнал російському та білоруському урядам, що їхні дії мають наслідки,
  • міжнародне співтовариство солідарне з Україною.

ПАРЄ закликає національних представників МОК, національних та міжнародних спортивних федерацій висловити свою незгоду пропозиції МОК допустити російських і білоруських спортсменів до участі в Олімпійських та Паралімпійських іграх у Парижі навіть як "нейтральних атлетів".

Документ містить рішучий заклик до МОК та його спортивних органів заборонити:

  • участь російських та білоруських спортсменів в Олімпійських та Паралімпійських іграх в Парижі,
  • у всіх інших великих спортивних заходах, доки триває війна агресії проти України.

Нагадаємо, у керівництві Ради Європи підтримують заклик до Міжнародного олімпійського комітету не допускати до змагань російських та білоруських спортсменів у 2024 році.

Раніше близько 30 країн, включно з господаркою Олімпіади-2024 Францією, закликали МОК усунути росіян та білорусів від участі в іграх в Парижі через проблеми з чіткістю "нейтралітету" спортсменів.

Довідка

Раніше Міжнародний олімпійський комітет постановив дозволити російським і білоруським спортсменам повернутися на світову спортивну арену. Вони мали б виступати як нейтральні особи за умови, що вони не підтримують війну в Україні та не пов'язані з армією.

Наприкінці березня МОК рекомендував допускати до змагань росіян та білорусів, але за умови нейтралітету. Ця рекомендація стосується лише одиночних видів спорту.

Крім того, президент МОК Томас Бах заявляв, що олімпійські спортсмени не повинні ставати інструментом у руках міжнародної політики.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: