fbpx
Сьогодні
19:30 27 Кві 2023

ПАРЄ ухвалила резолюцію щодо визнання депортації українських дітей до рф та окупованих територій - геноцидом

English version here

Фото: Фейсбук / Yevheniya Kravchuk

У четвер, 27 квітня, Парламентська асамблея Ради Європи прийняла резолюцію, в якій визнала примусове переміщення українських дітей у росію геноцидом.

Про це повідомила членкиня української делегації, нардепка Євгенія Кравчук у Facebook.

У Страсбурзі ухвалили резолюцію під назвою "Депортації та насильницькі переміщення українських дітей та інших цивільних осіб у Російську Федерацію або на тимчасово окуповану територію України: створення умов для їхнього безпечного повернення, припинення цих злочинів і покарання винних".

ПАРЄ, визнання геноцидом депортацію дітей з України

Фото: Фейсбук / Yevheniya Kravchuk

Резолюцію підтримали 87 голосами.

"Асамблея підкреслює, що насильницьке переміщення дітей з однієї групи в іншу з наміром знищити, повністю або частково, національну, етнічну, расову або релігійну групу вважається злочином геноциду відповідно до пункту (е) статті 2 Конвенції про геноцид 1948 року, що збігається з задокументованими доказами депортації та насильницького переміщення українських дітей в Російську Федерацію або на території, що тимчасово перебувають під російською окупацією", йде мова у резолюції.

ПАРЄ, визнання геноцидом депортацію дітей з України

Фото: Фейсбук / Yevheniya Kravchuk

Кравчук уточнила, що резолюція:

  • наголошує, що факти депортації і насильницького переміщення українських дітей в РФ підпадають під дію Конвенції про геноцид 1948 року;
  • вітає рішення Міжнародного кримінального суду про видачу ордерів на арешт російського диктатора володимира путіна і російської "дитячої омбудсменки" Марії Львової-Бєлової;
  • закликає країни-учасниці Римського статуту виконувати свої зобов'язання;
  • підтримує необхідність документування, збору та оцінки доказів злочину геноциду;
  • закликає Міжнародний кримінальний суд розглянути притягнення до відповідальності за злочин геноциду винних;
  • закликає країни-учасниці розглянути можливість притягнення до відповідальності за всі злочини у національних судах;
  • закликає негайно вжити заходів, щоб припинити депортацію українських дітей.

"Асамблея також підтримує необхідність ретельної фіксації, збору та оцінки доказів злочину геноциду, як це передбачено Римським статутом та Конвенцією про геноцид.

Асамблея підтримує розслідування та притягнення до відповідальності за державну політику насильницького переміщення та депортації українських дітей Російською Федерацією, а також потенційні дії України в Міжнародному кримінальному суді та Міжнародному суді ООН", зазначили у документі.

Глава делегації Марія Мезенцева у Facebook додала, що ПАРЄ закликає країни-члени допомогти Україні створити механізм виявлення і репатріації депортованих назад в Україну чи в безпечну третю країну, а також наголошує, що всі виконавці злочинів мають понести відповідальність.

Інший член делегації Олексій Гончаренко у себе в Telegram зазначив, що термін геноцид щодо дій росії вперше згадується в офіційному документі такого рівня.

Нардеп також написав, що ПАРЄ прийняла правку до резолюції про те, що до депортації українців причетний білоруський диктатор Олександр Лукашенко.

Станом на квітень 2023 року депортованими з України вважаються 19 384 дитини.

Нагадаємо, що 17 березня Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордери на арешти Путіна та Львової-Бєлової. Їх звинувачують у незаконній депортації дітей з України в рф у період з 24 лютого 2022 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: