fbpx
Сьогодні
14:38 11 Вер 2023

Євросоюз не визнаватиме нелегітимні "вибори" рф на окупованих територіях України

English version here

Європейський Союз рішуче засуджує проведення нелегітимних так званих "виборів" в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь, а також в окремих захоплених частинах Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України.

Про це йдеться у заяві Високого представника ЄС Жозепа Борреля, повідомляє рубрика із посиланням на Представництво Євросоюзу в Україні.

"Ми рішуче відкидаємо цю нову марну спробу Росії легітимізувати або нормалізувати свій незаконний військовий контроль і спробу анексії частини українських територій, що були засуджені в Резолюції ГА ООН, прийнятій 12 жовтня 2022 року. Це є ще одним явним порушенням міжнародного права, включно зі Статутом ООН, незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України", – наголошується в заяві.

Боррель підкреслив, що ЄС не визнає і не визнаватиме ані проведення цих так званих "виборів", ані їхні результати, а політичне керівництво Росії та особи, причетні до їхньої організації, понесуть відповідальність за ці незаконні дії.

Високий представник відзначив, що незаконні "вибори" відбулися в умовах примусової та незаконної видачі росією паспортів, у тому числі дітям, примусового переміщення та депортації, масових і систематичних порушень прав людини, а також залякування та посилення репресій щодо українських громадян з боку росії та нелегітимно призначеної влади на тимчасово окупованих територіях України.

На переконання Євросоюзу, росія має негайно, повністю та беззастережно вивести всі свої війська та військову техніку з усієї території України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

Що відомо про псевдовибори на окупованих територіях України

Нагадаємо, 10 вересня на території росії проведуть так звані "вибори" різного рівня, включаючи довибори депутатів Держдуми, вибори глав низки регіонів та депутатів законодавчих органів. Проте кремль хоче провести псевдоголосування і на окупованих територіях України.

При цьому СБУ повідомила про підозру голові Центральної виборчої комісії Росії Еллі Памфілової, яка займається організацією псевдовиборів у тимчасово окупованій частині України. Також правоохоронці СБУ викрили 15 колаборантів, які на Луганщині готують нові "вибори".

Додамо, що наприкінці травня в росії внесли зміни до закону, який, зокрема, дозволяє проводити вибори на окупованих територіях.

За словами речника СБУ Дехтяренка, "бавовни" відбулися на так званій "виборчій дільниці" у тимчасово окупованому місті Кам'янка-Дніпровська Запорізької області та на території муніципального ліцею у Бердянську, після чого бажаючих голосувати поменшало.

Також, у селі Скельки Василівського району Запорізької області українські дрони-камікадзе влаштували "бавовну" у так званому "виборчому" штабі російських загарбників.

Окрім того, в тимчасово окупованій Новій Каховці, що на Херсонщині, партизани підірвали автомобіль окупантів, які транспортували "бюлетені".

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: