fbpx
Сьогодні
22:07 10 Вер 2023

росія поблизу фінського кордону почала облаштувати військові бази

Фото: Planet Labs PBC

На супутникових знімках видно, що росія побудувала великі ангари на території гарнізону Алакуртті та на складі техніки у Петрозаводську для обслуговування та зберігання військового обладнання. Їх звели поблизу кордону з Фінляндією.

Про це пише фінський суспільний мовник Yle, інформує Рубрика.

Такі побудови є першою ознакою того, що росія знову почала інвестувати у свої військові об'єкти поблизу Фінляндії роками по тому, пише видання.

Фото: Planet Labs PBC

Зокрема, рф побудувала три нові склади в Алакуртті, кожен із них звели протягом одного дня.

Перший ангар відкрився 9 липня, другий — 28 липня, а третій — 11 серпня. Військовий експерт Марко Еклунд, який спеціалізується на росії, розповів, що ідентичний метод будівництва рф уже використовувала у 2010-х роках, коли швидко встановлювала нові гарнізони на українському кордоні.

За словами експерта, площа будівель становить близько 2500 м². Так, в одному ангарі можуть розмістити бойові машини одного батальйону, тобто близько 40 бронетранспортерів.

За даними Yle, на базі Алакуртті діє 80 окрема полярна мотопіхотна бригада. Там базуються приблизно дві тисячі російських військових, із яких щонайменше третина або навіть половина бере участь у війні проти України.

Супутникові знімки також показали великий будівельний майданчик на заводі в Петрозаводську, де зберігається багато транспортних та штурмових танків, а також артилерія, пише Yle.

За оцінкою Еклунда, найважливішим завданням складу наразі є модернізація та постачання техніки на війну в Україну. Зокрема, значна частина російської артилерії, доставленої на фронт, була вивезена саме із цього складу.

Водночас міністр оборони Антті Хаккянен переконаний, що облаштування баз, про які написало Yle, не становить загрози для Фінляндії.

Проте більш як половина жителів Фінляндії заявляють, що приєднання країни до НАТО сприяло підвищенню їхнього почуття безпеки.

Нагадаємо, 4 квітня 2023 року Фінляндія офіційно стала 31 країною-членом НАТО на початку квітня. Раніше президент Фінляндії заявляв, що країна не має наміру розміщувати на своїй території ядерну зброю після вступу до Альянсу.

Після цього Фінляндія має намір дозволити Сполученим Штатам розміщувати свої військові бази в країні.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: