fbpx
Сьогодні
22:42 08 Вер 2023

Торік в Україні від касетних снарядів рф зафіксовано 916 загиблих і поранених, - Handicap International

English version here

Минулого року в Україні від російських касетних боєприпасів зафіксовано 916 загиблих та поранених. Загалом у світі в 2022 році загинули або були поранені 1172 людини, що є найбільшим показником, зафіксованим Cluster Bomb Monitor з моменту її першої публікації в 2010 році. 95% усіх зафіксованих загиблих і поранених у світі були цивільними.

Про це йдеться у пресрелізі гуманітарної організації Handicap International.

Загалом торік було зафіксовано 1172 нові жертви касетних боєприпасів у восьми країнах:

  • Азербайджані,
  • Іраку,
  • Ємені,
  • Лаоській Народно-Демократичній Республіці,
  • Лівані,
  • М'янмі,
  • Сирії,
  • Україні.

"Така висока кількість пов'язана насамперед із широким використанням Росією касетних боєприпасів в Україні", – зазначається у документі.

У 2022 році в Україні зафіксовано 916 загиблих і поранених від касетних боєприпасів, у тому числі 890 постраждалих безпосередньо від обстрілів касетними боєприпасами.

Handicap International закликає міжнародне співтовариство систематично засуджувати використання цієї зброї та притягнути до відповідальності винних у її використанні.

Повідомляється, що до 40% таких боєприпасів не вибухає при ударі, сильне забруднення залишками касетних боєприпасів становить серйозну загрозу для населення постраждалих країн, зазначають в організації.

Як відомо, договір (Конвенцію Осло) про заборону касетних боєприпасів підписали загалом 124 держави та ратифікували 112 держав.

Україна та США не належать до них. З моменту набуття конвенцією чинності 1 серпня 2010 року 41 країна знищила майже 1,5 мільйона запасів касетних боєприпасів, що становить 99% усіх касетних боєприпасів, про які повідомляли держави-учасниці. 26 країн і три регіони світу все ще забруднені залишками касетних боєприпасів.

Наступна конференція держав-учасниць Договору про заборону касетних бомб відбудеться в Женеві з 11 по 14 вересня.

ЗСУ почали використовувати касетні боєприпаси після липневого рішення США передати їх Україні. російська федерація використовувала касетні боєприпаси в Україні від початку агресії.

Що відомо про касетні боєприпаси для України

Нещодавно у США повідомили про передачу Україні касетних боєприпасів та інше озброєння. Американський президент Джо Байден заявив, що такі снаряди допоможуть українським військовим продовжити контрнаступ.

Заява Вашингтона викликала критику з боку неурядових організацій і збентежила кілька європейських країн та Канаду. Оскільки касетні боєприпаси вважаються більш небезпечними для цивільного населення і існує конвенція, країни-учасниці якої відмовляються від їхнього використання та зберігання.

При цьому міністр оборони Олексій Резніков розвіяв страхи щодо передачі касетних снарядів і назвав п'ять головних принципів у їхньому використанні. Зокрема, Україна застосовуватиме снаряди лише для звільнення територій України, тобто по росії бити не буде.

Додамо, що росія вже давно застосовує касетні снаряди, вбиваючи українське населення.

Зазначимо, що касетний боєприпас викидає бомби, які можуть покрити у п'ять разів більшу територію, ніж звичайні боєприпаси. Вони складаються з десятків менших бомб та розлітаються під час детонації. З оглядну на це вони можуть становити небезпеку для цивільних протягом багатьох років після закінчення бойових дій.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: