fbpx
Сьогодні
15:38 05 Вер 2023

Обміління Каховського водосховища: Україна отримала збитки на півтора млрд доларів та загрозу опустелення півдня

English version here

Російські загарбники три місця тому, 6 червня, підірвали Каховську що призвело до загибелі 32 людей, 28 постраждалих та 39 зниклих безвісти. А збитки, які завдала Україні рф, приблизно становлять 1,5 мільярда доларів США.

Про це на брифінгу в Military Media Center повідомили офіцер ГУ протимінної діяльності, цивільного захисту та екологічної безпеки Міноборони України Владислав Дудар та перший заступник голови державної екологічної інспекції України Дмитро Заруба.

"Наразі не відомо, скільки людей загинули на окупованій території внаслідок підриву військами РФ Каховської ГЕС. Там знаходиться 68% затоплених земель, 32 % — на деокупованій території. Загалом було евакуйовано 2783 людини", — розповів Владислав Дудар.

Каховська ГЕС: наслідки підриву Фото Затопленої Херсонщини

Зі слів офіцера, у Херсонській області "штучною повінню" затопило 65% лісів і не відомо, чи зможуть вони відновити повністю свою життєдіяльність.

Як повідомив перший заступник голови державної екологічної інспекції України Дмитро Заруба, Державна екологічна інспекція за час від підриву Каховської ГЕС до сьогодні взяла 600 проб води.

Каховська ГЕС: наслідки підриву Фото Затопленої Херсонщини

"Також ми брали проби ґрунтів, виявляли забруднення нафтопродуктами, агрохімікатами. На сьогодні забруднення води та ґрунтів немає", сказав він.

Своєю чергою, Владислав Дудар заявляє, що на сьогодні очищення територій після підриву Каховської ГЕС завершено. По останніх супутникових знімках можна відповісти, що річка Дніпро прийшла у своє природне річище.

Каховське водосховище

Оголене дно Каховського водосховища станом на 5 червня 2023 року. Території Нацпарку — ліворуч від русла Дніпра, від села Червоний Маяк до Саблуківки. Джерело: Sentinel Hub

Він наголосив, що осушення Каховського водосховища внаслідок підриву росіянами греблі ГЕС може посилити тенденції аридизації (опустелювання) півдня України, що матиме вплив на глобальну продовольчу систему.

Зі слів офіцера, водосховище зберігало 94% води, яка живила 30 меліоративних систем Херсонської області, 74% меліоративних систем Запорізької та 30% – Дніпропетровської областей.

Попри те, що показники середнього рівня річних опадів на Херсонщині перевищують показники властиві пустелям тієї ж Іспанії (400 мм проти 200 мм), відсутність сталого водопостачання, яке забезпечувалось водосховищем, негативно впливатиме на екологію півдня.

Каховське водосховище

Дно Каховського водосховища на території НПП "Кам'янська Січ". Фото надане Сергієм Скориком

"У зв'язку з антропогенним характером екосистеми Херсонської області та з відсутністю ведення сільського господарства [осушення водосховища] це впливатиме негативно", – зазначив Дудар.

Проте, як говорить представник Міноборони:

"Деякі фахівці нарахували понад 63 видів рослин, які починають рости на дні Каховського водосховища. Рослинністю вкрито приблизно півтори тисячі гектарів".

Окрім того, загрозою для жителів Херсонщини і інших областей, залишаються міни, які вимило внаслідок підриву Каховської ГЕС. Дудар каже, що тепер замінованими можуть виявитись чисті території. Крім того, війська рф щодня обстрілюють територію Херсонської області.

Національний парк

Дно Каховського водосховища на території НПП "Кам'янська Січ". Фото надане Сергієм Скориком

"Більше ніж 200 артилерійських боєприпасів на добу на кілометр фронту, в деяких місцях зафіксували 750 боєприпасів. Також застосування величезної кількості мін, в деяких місцях було нараховано більше ніж 45 тисяч мін на 9 кілометрів фронту. Це призведе до того що дуже довго територія не буде розміновуватися", підкреслив офіцер.

За словами Заруби, території важко розміновувати через мул. Роботи можуть зайняти до 15 років.

"Вибухонебезпечні предмети важко ідентифікувати, тому процес розмінування на висушених територіях важкий та займає багато коштів і часу. В Європі є певне визначення — закриті території після ведення бойових дій.

Це національні парки в Німеччині, які заміновані скляними мінами, тому що їх розмінувати фактично неможливо, тільки спеціальними тралами. Ці парки зробили закритими заповідними зонами", — сказав Заруба.

На сьогодні приблизні збитки по Каховському водосховищу сягають півтора мільярда доларів.

Також Державна екологічна інспекція розрахувала попередні збитки по всій території України. Вони складають понад два трильйони гривень, тобто більше ніж 55 мільярдів доларів, повідомив посадовець.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: