fbpx
Сьогодні
Рішення 13:04 21 Сер 2023

Перша в Херсоні станція очищення води: як Німеччина допомогла постраждалому від підтоплення району “Корабел”

Після підриву росіянами Каховської ГЕС Херсонщина постала перед проблемами, з якими мешканцям регіону доведеться справлятися не один рік. А проте деякі з них потребують негайного рішення. Серед них — водопостачання та очищення води. “Рубрика” розповідає про рішення, яке знайшла місцева влада за підтримки європейських партнерів. Про те, як постачання води змогли налагодити в один з найбільш постраждалих районів Херсона — у нашому матеріалі.

У чому проблема?

Херсон під час підтоплення, 7 червня 2023 року

Херсон під час підтоплення, 7 червня 2023 року/ Фото Миколи Тимченка

Через злочинний підрив російською федерацією греблі Каховської ГЕС Херсон зазнав значної шкоди. Тут затопило декілька районів міста, зокрема й територію Карантинного острова, де розташований мікрорайон "Корабел". Вода не сходила декілька днів, а зійшовши — принесла нові проблеми. Забруднене довкілля, зруйновані помешкання, вбиті тварини. Міська влада періодично звітує про десятки й сотні тонн вивезеного сміття, що утворилося через підтоплення. 

"Комунальники спрацювали дуже оперативно, злагоджено і якісно, приїжджали й з інших областей. І сміття вивезли, яке утворилося від потопу, бо в нас же тут дуже багато і мулу, і бруду, і дахи від гаражів плавали, і дерева та гілки поспилювали, які загинули через підтоплення. Хочу від усіх наших жителів висловити їм подяку", — каже "Рубриці" активна місцева жителька Тетяна Адамова.

У мікрорайоні "Корабел", де, за словами Тетяни Адамової, нині лишається 4-5 тисяч жителів, через підтоплення уже більш ніж два місяці в більшості мешканців немає електроенергії. Функціонує один магазин, що працює завдяки генератору, за більшістю потрібних речей мешканці вибираються у центр міста. Також дуже виручають волонтери. Адже ті, хто лишився, — це переважно люди старше 60 років, з-поміж них багато маломобільних.

Тетяна Адамова також ділиться, що з міською владою ефективну комунікацію щодо питання постачання електроенергії налагодити поки не вдалося. Тому, щоб привернути увагу до проблеми з електрикою, жителі навіть зібрали підписи й відправили звернення в Офіс Президента. За добу вдалося зібрати 1302 підписи, розповідає Тетяна Олександрівна:

"Наш район називають «Острів». Він і є острів, бо зусібіч оточений водою. Тобто всі кабелі, що йдуть до нас на район, завжди ідуть під водою, глибоко в землі. Тому мені зараз складно зрозуміти аргументи енергетиків, мовляв, кабелі затоплені й світло нам не можна повернути. Щоправда, я не технічний фахівець, можливо, не знаю якихось нюансів. Але трансформаторну будку, яка є біля мого будинку, уперше відкрили через місяць після підтоплення".

Вона додає: "Ми минулу зиму просиділи без світла й опалення. Газу не було тільки кілька тижнів, потім його, слава богу, дали. Тому дуже хвилюємося про те, яким буде прийдешній осінньо-зимовий сезон. Уже в серпні ми боїмося другої такої зими. Тому дуже хочемо знати, до чого нам треба готуватися".

Серед усього іншого підрив греблі та затоплення призвели й до погіршення якості питної води в деяких районах міста. Постала нагальна потреба в доочищенні води для безпечного споживання жителів міста.

Яке рішення?

станція очищення води в Херсоні

Мобільна станція очищення води, яку отримав Херсон/ Фото надане МКП "ВУВКГ м. Херсона"

Проблеми, які принесло з собою затоплення Херсона через підрив Каховської ГЕС, залишатимуться в регіоні надовго. Долати їхні наслідки доведеться роками. А проте вирішити деякі з них якнайшвидше або знайти рішення, яке працюватиме вже тут і зараз — нагальний пріоритет уже сьогодні. Серед цих проблем, зокрема, і забезпечення населення питною водою. Тут на допомогу херсонській громаді прийшли партнери. Так, Німеччина передала Херсону мобільну станцію очищення води. Цю допомогу надали за фінансування Міністерства закордонних справ Німеччини. "Рубрика" дізналася, як втілювали це рішення й чи ефективне воно сьогодні.

Як це працює?

"Потужність станції повністю перекриває потреби мікрорайону"

Станцію очищення води отримало міське комунальне підприємство "Виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства міста Херсона" (МКП "ВУВКГ м. Херсона") і встановило її у мікрорайоні "Корабел". Саме тому районі, який найбільше постраждав від затоплення Херсона. Про це "Рубриці" розказав заступник начальника Херсонської міської військової адміністрації Сергій Орєхов.

Перший заступник директора підприємства Олег Боднар уточнює, що водоочисна установка була доставлена німецькими колегами безпосередньо на один з об'єктів водоканалу в межах проєкту "Стабілізаційна платформа німецького Федерального міністерства закордонних справ/Auswärtiges Amt".

Олег Бондар каже, що саме ця установка дозволяє подавати в мікрорайон "Корабел" воду. І хоча ця вода ще не є питною — установка не має можливості прибрати бактеріологічне забруднення, вона допомагає повністю перекривати потреби мікрорайону в технічній воді.

Місцева жителька Тетяна Адамова розказує: "Після затоплення водоканал спрацював швидко. Спочатку воду нам давали по дві години на день, а зараз вона вже є весь час. Правда, вода в крані технічна, вона досі пахне хлором. Питну воду привозять волонтери у 5-літрових бутилях, також у нас поставили бочки, які періодично наповнюють, люди приходять і набирають собі воду".

Як працює ця станція?

Технологія мембранного модуля

станція очищення води в Херсоні

Мобільна станція очищення води зсередини/ Фото надане МКП "ВУВКГ м. Херсона"

Станція очищення води Aria Fast System фільтрує воду за допомогою технології мембранного фільтрувального модуля Pall. Сира вода фільтрується від зважених твердих речовин і біології понад 0,1 мкм, уточнюють у херсонському водоканалі. 

Забруднювальні речовини, що утримуються мембраною фільтра, видаляються з мембрани шляхом періодичної зворотної промивки.

Раніше херсонський водоканал не експлуатував установки очищення води, тож фахівці підприємства в режимі онлайн консультувались з німецькими виробниками водоочисної установки щодо введення в експлуатацію та обслуговування отриманого обладнання, повідомив Олег Боднар.

Станом на середину серпня спеціалісти МКП "ВУВКГ м. Херсона" проводили пусконалагоджувальні роботи цієї станції. Далі вона працюватиме в автоматичному режимі.

Які рішення шукав сусідній Миколаїв?

У сусідньому з Херсоном обласному центрі Миколаєві з питною водою склалася ще складніша ситуація. Вода в кранах людей тут зникла ще у квітні 2022 року, коли росіяни перебили водогін Дніпро Миколаїв, і до сьогодні цю проблему не усунули. У пошуку рішення місто поставило сумний рекорд: Миколаїв став єдиним містом не лише в Україні, а й у світі, де в систему почали подавати солону воду з Дніпро-Бузького лиману. Це мало дуже погані наслідки для всієї мережі водопостачання. Негативні наслідки для водопостачання міста мав і ворожий підрив греблі Каховського водосховища. Але на початку липня  міський голова Олександр Сєнкевич дав надію миколаївцям: 

"На сьогодні в нас є альтернативний план. Думаю, що найближчого місяця в Миколаєві знову з'явиться питна вода. Першочергова наша мета – запустити саме питну воду в систему. Потім візьмемось за ремонти труб, бо солона вода, що використовується як технічна, руйнує наші трубопроводи. Через значну кількість проривів іноді ми іронічно називаємо Миколаїв «маленькою Венецією». Тобто, підсумую: перед нами стоять два головні завдання: запуск питної води й налагодження нормальних процесів водопостачання".

Які ще потрібні рішення?

Необхідно замінити обладнання, відновити мережі та пошкоджені будівлі

Після затоплення та руйнування внаслідок обстрілів херсонські каналізаційні, водопровідні насосні станції та артезіанські свердловини потребують заміни насосного обладнання, електрообладнання, допоміжного обладнання. 

підтоплення Херсона, 7 червня 2023 року

Порятунок людей і тварин під час підтоплення Херсона, 7 червня 2023 року/ Фото Миколи Тимченка

Необхідно відновити пошкоджені будівлі, кабельно-повітряні лінії, потребують заміни водопровідні та каналізаційні мережі, розповідають у херсонському водоканалі. На жаль, обстріли міста тривають, і обсяг таких потреб може зростати.

Щодо якості води, то, на щастя, в інших районах міста якість питної води, яка подається в розподільні мережі централізованого водопостачання, відповідає вимогам ДСанПІН 2.2.4-171-10 "Гігієнічні вимоги до питної води, призначеної для споживання людиною", зазначив "Рубриці" Сергій Орєхов.

А проте зважаючи на постійні обстріли з боку ворога й те, до яких проблем з питною водою призвели подібні обстріли в сусідньому Миколаєві, — розслаблятися громаді зарано.

"Обстріли в нас кожен божий день. Уже набридло вікна фанерою забивати", — сумно усміхається жителька мікрорайону "Корабел" Тетяна Адамова.

Цю статтю опубліковано в рамках кампанії «Голос громад», яка є частиною Програми для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою», що спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.

Рубрика:
Кейси
8323

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: