fbpx
Сьогодні
12:05 29 Сер 2023

КМІС: кожен п'ятий українець вважає себе націоналістом

Станом на червень 2023 року майже 20% українців вважають себе націоналістами, загалом "правих" поглядів дотримуються понад 30% респондентів, "лівих" – 12%.

Про це пише Рубрика, посилаючись на результати соціологічного моніторингу "Українське суспільство", який проводив Київський міжнародний інститут соціології на замовлення Інституту соціології НАН України у червні.

Як повідомили соціологи, в ідеологічному плані фіксується суттєвий "зсув у право".

"Так, кількість респондентів, які назвали себе націоналістами, становить майже 19%. До широкомасштабного вторгнення розмір цієї групи фіксувався на рівні 3-4%.

Сукупно кількість ідеологічних (за самовизначенням) респондентів склала близько 57%", повідомили фахівці.

Науковці додали, що серед них співвідношення "лівих" до "правих" дорівнює орієнтовно 1 до 3. Найменшою групою є ліберали (6%)".

Фото: КМІС

Окрім того після широкомасштабного вторгнення в Україні підвищився показник громадянської ідентичності75-80%.

Фото: КМІС

Як писала Рубрика, майже 85% мешканців України вважають себе перш за все громадянами своєї країни

Як зазначили соціологи, серед жителів Сходу таких 81%, серед російськомовних українців – 81%, серед російськомовних росіян – 78%.

"На питання "Ким ви себе перш за все вважаєте?", що стосувалося ідентичності в територіальному та політичному контекстах, майже 85% опитаних обрали варіант відповіді "Громадянином України".

Польовий етап дослідження тривав з 17 до 27 червня. Методом телефонних інтерв'ю було опитано 2004 респонденти. Статистична похибка вибірки при довірчій імовірності 95% становить 2,2%. За припущення, що дизайн-ефект такої вибірки за звичайних умов становить 1,1, максимальна похибка вибірки має бути не більше 2,5%. 

Нагадаємо, що у тому, що війна з російською федерацією триватиме понад рік, впевнені 42% українців. Водночас 83% вважатимуть перемогою не лише припинення атак рф, а й повернення усіх українських територій, включно з Кримом.

Нагадаємо, що надію на краще майбутнє країни відчувають майже 60% громадян.

Окрім того, переважна більшість українців виступають за вступ України в НАТО.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: