fbpx
Сьогодні
11:19 29 Лип 2023

Надію на краще майбутнє країни відчувають майже 60% громадян, - результати опитування

English version here

Фото: GETTY IMAGES

Думаючи про майбутнє держави українці переважно відчувають надію (59%), тривогу (42%) та оптимізм (33%).

Про це пише Рубрика, посилаючись на опитування методом face-to-face, яке було проведене Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з Центром політичної соціології протягом 5–15 червня 2023 р.

Як повідомляють, ключовими емоціями українців, коли вони думають про майбутнє країни, продовжують бути надія (59%), тривога (42%) та оптимізм (33%). 

За час повномасштабної війни оптимізм та надія у краще майбутнє країни досягли одного з найвищих показників з часів Революції Гідності.

Водночас зростання негативних емоцій та зниження оптимізму протягом червня 2023 викликають занепокоєння, оскільки негативні емоції щодо майбутнього держави пов'язані з готовністю респондентів погодитися на швидке завершення війни за будь-яку ціну.

На зростання показників негативних емоцій міг вплинути підрив греблі Каховської ГЕС, який стався під час проведення опитування. Проте для підтвердження цієї гіпотези необхідний додатковий моніторинг.

Як наголошують, жінки, порівняно з чоловіками, частіше повідомляли про страх (+16%), тривогу (+12%) та розгубленість (+9%). Менша поширеність негативних сценаріїв майбутнього держави серед чоловіків позитивно впливає на мобілізаційний потенціал ЗСУ.

Водночас варто враховувати, що чоловіки могли свідомо уникати повідомляти про негативні емоції під час опитування оскільки думали, що це підважить їх мужність в очах інтерв'юера.  

На думку опитаних українців, основними загрозами у найближчому майбутньому, як на рівні окремих домогосподарств, так і на рівні держави, буде:

  • загибель людей внаслідок ведення бойових дій,
  • зростання цін на необхідні товари,
  • втрата джерел доходу.

Попри все, більш ніж половина опитаних (53%) готові терпіти наслідки війни зараз заради перемоги у майбутньому.

Якнайшвидшого завершення війни за будь-яких умов бажає 30% українців. Проте дійсно готові піти на хоч якісь поступки заради швидкого закінчення війни лише 8% респондентів.

Опитування показало, що частина громадян хоче швидкого завершення війни через:

  • страх великих втрат,
  • уявлення про те, що рф володіє більшими ресурсами за Україну,
  • сумніви у тривалості підтримки з боку Заходу.

Тим часом абсолютна більшість українців (56%) вірить, що підтримка України з боку Заходу буде тривалою. До того ж більш ніж половина з них не готові зупинити збройну боротьбу, якщо така військова чи економічна підтримка припиниться.

Станом на середину червня 2023 р.:

  • понад три чверті українців (77%) були цілком упевнені у перемозі України,
  • ще 16% скоріше вірили в перемогу.

Таким чином, ситуація з вірою в перемогу лишається практично незмінною з серпня 2022 р. Високий рівень віри в перемогу пояснюється усвідомлення громадянами високої загрози винищення всього народу в разі воєнної поразки. Частка респондентів, які не вірять у перемогу, достатньо мала, що не дозволяє виявити причини такої зневіри.

Загалом було опитано 2001 респондент віком від 18 років у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Закарпатській, Запорізькій, Івано-Франківській, Київській, Кіровоградській, Львівській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій, Черкаській, Чернігівській, Чернівецькій областях та місті Києві (у Запорізькій, Харківській та Херсонській областях – лише на тих територіях, що контролюються Україною й де не ведуться бойові дії).

Вибірка є багатоступеневою із застосуванням випадкового відбору населених пунктів на перших етапах та квотним відбором респондентів на заключному етапі. Вибіркова сукупність відтворює демографічну структуру дорослого населення територій, на яких проводилося опитування, станом на початок 2022 року.

Максимальна випадкова похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: