fbpx
Сьогодні
Фото 12:05 16 Сер 2022

Майже 85% українського населення вважають себе громадянами своєї країни, – результати опитування КМІС

Майже 85% мешканців України вважають себе перш за все громадянами своєї країни

Про це інформує Рубрика, посилаючись на результати опитування Київського міжнародного інституту соціології, проведеного 6-20 липня.

Як зазначили соціолги, серед жителів Сходу таких 81%, серед російськомовних українців – 81%, серед російськомовних росіян – 78%.

"На питання "Ким ви себе перш за все вважаєте?", що стосувалося ідентичності в територіальному та політичному контекстах, майже 85% опитаних обрали варіант відповіді "Громадянином України".

Мешканцем свого населеного пункту або регіону себе вважають трохи більше 6%. Громадянином світу або Європи себе назвали майже 4%", наголосили у КМІС.

опитування КМІС

Фото: КМІС

 

Соціологи також підкреслили, що близько 3% вважають себе представником етносу або нації.

А громадянином колишнього Радянського Союзу себе відчувають трохи менше 1% опитаних.

При цьому соціологи зазначають, що серед різних соціальних категорій населення – вікових, регіональних, лінгво-етнічних, гендерних і поселенських – немає великої різниці за цим показником.

опитування КМІС

Фото: КМІС

У КМІС підкреслили, що показовою є динаміка змін громадянської ідентичності, яка була зафіксована у 1992 році та у період з 2000 року й по теперішній час.

опитування КМІС

Фото: КМІС

Для цього використали дані Інституту соціології НАН України.

Як зазначають, громадянська ідентичність зросла майже у два рази – з 45,6% до 84,6%, зробивши тим самим маргінальними усі інші види ідентичності в територіальному та політичному контексті.

Дослідження тривало 6-20 липня. Методом телефонних інтерв'ю на основі випадкової вибірки мобільних номерів було опитано 2000 респондентів у віці 18 років і старше. Опитування проводилося з громадянами України, які на момент опитування проживали на території України (у межах, які контролювалися владою України до 24 лютого).

Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 2,4% для показників, близьких до 50%, 2,1% для показників, близьких до 25%, 1,5% – для показників, близьких до 10% та 1,1% – для показників, близьких до 5%.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" – всі поточні новини цієї доби оборони від російської агресії зібрані тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: