fbpx
Сьогодні
16:05 25 Сер 2023

До декларації G7 щодо гарантій безпеки для України приєдналася Словенія

English version here

Словенія стала новою країною-підписантом декларації "Групи семи" про підтримку України з надання довгострокових безпекових зобов'язань. Декларація була ухвалена на полях саміту НАТО у Вільнюсі.

Про це у Twitter повідомив президент України Володимир Зеленський, пише Рубрика.

Глава Української держави подякував уряду Словенії та особисто прем'єр-міністру Роберту Голобу за приєднання до декларації G7 про "гарантії безпеки" для України.

"Наші країни мають спільні цінності свободи та демократії, а також прагнення до миру та справедливості для всієї євроатлантичної спільноти", – додав Зеленський.

Гарантії безпеки для України

У Вільнюсі 11 та 12 липня відбувся саміт країн НАТО, однієї з головних тем якого була Україна.

У підсумковому комюніке саміту, оприлюдненому на сайті Альянсу, Глави держав та урядів країн Північноатлантичного альянсу визнали прогрес України на шляху євроатлантичної інтеграції та підтвердили, що майбутнє України – у НАТО.

Окрім того, Глави держав та урядів країн-членів НАТО погодилися скасувати вимогу про План дій щодо членства для України та заявили, що нададуть запрошення Україні приєднатися до Альянсу після "виконання умов".

Лідери країн "Групи семи" (G7) погодили на полях саміту НАТО у Вільнюсі "Спільну декларація про підтримку України" (Joint Declaration of Support for Ukraine). Вони узгодили не конкретні параметри "гарантій безпеки", а їхню рамку, а конкретні двосторонні договори будуть підписані пізніше.

14 серпня стало відомо, що Греція підтримала гарантії безпеки для України та стала 14 країною, яка приєдналася до декларації G7.

 Серед тих, хто долучився до декларації G7, також Бельгія, Чехія, Данія, Фінляндія, Ісландія, Ірландія, Латвія, Нідерланди, Норвегія, Португалія, Румунія, Іспанія та Швеція. 

Зокрема, нещодавно декларацію підписала і Болгарія.

Пізніше до декларації G7 щодо гарантій безпеки для України приєдналися країни Балтії.

21 серпня стало відомо, що Косово приєдналося до декларації "Великої сімки" (G7) про підтримку України.

Зауважимо, що протягом серпня Україна розпочала переговори про "гарантії безпеки" зі Сполученими Штатами Америки та Великою Британією.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: