fbpx
Сьогодні
14:01 10 Сер 2023

В Україні створили базу творів мистецтва, якими володіють підсанкційні росіяни: у чому рішення

English version here

Загальна вартість ідентифікованих творів мистецтва – 1,35 млрд доларів. Фото: НАЗК

Базу, яка допоможе відстежити порушення антиросійських санкцій в операціях на ринку предметів мистецтва, створило Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК).

Про це повідомила пресслужба НАЗК, повідомляє Рубрика.

У чому проблема?

"Російські олігархи, незважаючи на накладені на них санкції, досі можуть легко приховувати та відмивати свої кошти через об'єкти мистецтва. Так, живопис, скульптури, художні ювелірні вироби – це саме те, що використовується як лазівка для обходу санкцій", – розповіли у НАЗК.

Яке рішення?

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) створило базу, яка допоможе відстежити порушення антиросійських санкцій в операціях на ринку предметів мистецтва.

Як це працює?

Як повідомила пресслужба НАЗК, відслідкувати обіг продуктів мистецтва, які купують або продають підсанкційні росіяни, можна в розділі "Війна і Мистецтво" на порталі "Війна і Санкції".

Цей розділ містить базу об'єктів мистецтва, якими володіють росіяни під санкціями, або які були продані чи куплені ними з 2014 року. Ці предмети можуть використовуватися для відмивання коштів та обходження санкцій.

Наразі в базі міститься інформація про понад 300 предметів мистецтва.

Серед власників:

  • репер Тимур Юнусов (Тіматі),
  • олігархи Дмитро Риболовлев,
  • Роман Абрамович,
  • Михайло Фрідман,
  • Олег Дерипаска,
  • модель та ексдружина Абрамовича Дар'я Жукова та інші особи, які знаходяться під санкціями через сприяння війні, розв'язаній РФ в Україні.

Довідка

Серед творів мистецтва, які можна знайти в переліку, найдорожча картина світу – "Спаситель світу" ("Salvator Mundi") Леонардо да Вінчі.

"Спаситель світу" – картина італійського художника Леонардо да Вінчі, яку довгий час вважали втраченою. Її замовником зазвичай називають короля Франції Людовіка XII.

Кілька ескізів зберігаються у Віндзорському замку. Збереглося близько 20 робіт леонардесків на цей сюжет. Припускають, що одна з них і є сильно зіпсованим оригіналом Леонардо, закінченим кимось із його майстерні.

Упродовж десятиліть маркіз де Гане намагався переконати музейне співтовариство в первинності того "Спасителя", який прикрашав його маєток у Парижі. За версією де Гане, один з колишніх власників картини, барон де Ларанті, придбав її у XIX столітті з монастиря в Нанті, куди заповіла передати роботу вдова Людовика XII.

1982 року картина взяла участь у виставці робіт майстра в його рідному місті Вінчі.

У 1999 році картину продали на аукціоні "Сотбі" за $332 000. 

У 2013 році за 79 млн доларів її придбав російський олігарх Дмитро Риболовлев і виставив на продаж у 2017-му. Тоді картина да Вінчі встановила рекорд – її продали за 450,3 млн доларів.

Зауважимо, що від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну НАЗК разом з Міністерством закордонних справ України (МЗС), Службою безпеки України (СБУ), Міністерством юстиції України та іншими інституціями почало роботу над  формуванням санкційних списків росіян, причетних до розв'язання війни проти нашої держави.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський підписав закон, який передбачає створення державного реєстру санкцій.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: