fbpx
Сьогодні
22:48 22 Чер 2023

Українська мисткиня створює макети розбитих росіянами будівель з паперу: навіщо це рішення

Фото: Скріншот з відео

Аби хоч трохи полегшити біль від наслідків ворожих обстрілів, українська мисткиня Анастасія Горнічар почала створювати паперові макети розбитих російськими окупантами будівель.

Історію Анастасії розповідає ШоТам, пише Рубрика.

У чому проблема?

Дівчина уже 10 років вигадує декорації для святкових подій і вітрин. А ще створила паперові Батуринську фортецю на Чернігівщині та кам'яниці на площі Ринок у Львові.

На початку російської агресії всі проєкти Насті призупинилися, а вона впала у творчий ступор. Але потім побачила фото зруйнованої Чернігівської бібліотеки і відчула, що мусить вирізати її з паперу.

Яке рішення?

Мисткиня вигадала своєрідну терапію від наслідків війни. Анастасія Горнічар відтворює знакові будівлі в папері, аби кожен охочий міг їх склеїти, тобто умовно відновити.

"Для мене це об'єднання минулого – склей будинок, болісного теперішнього – зроби отвір і майбутнього, з надією, – вклей туди квіти", – каже мисткиня.

Як це працює?

Макет зруйнованої Чернігівської бібліотеки дівчина виклала у соцмережі, і українці з усього світу стали просити й собі такий.

"Отримавши потужний відгук, я вирішила зробити цифрову версію цієї роботи і розіслати на пошту всім бажаючим", – розповідає дівчина.

А далі Настя відтворила біль Драмтеатру в Маріуполі та надію на визволення і відновлення.

"Мене вразив той напис навпроти входу: "Діти". І тому фасад я вирішила робити разом з цією площею, а в місці вибуху разом з квітами вклеїти дитячі малюночки", – згадує мисткиня.

А Київську телевежу змайструвала як заклик до світу пам'ятати про російські злочини.

"Для мене це був символ наших новин, нашої правди, яку в нас хотіли забрати, щоб ми мовчали, і тому замість вибуху там рупори з язиками, які волають на весь світ про правду в Україні", підкреслила Настя.

Ще в колекції майстрині – Музей Сковороди на Харківщині та Лисичанська гімназія. Будинки Насті замовляють психологи, тому що процес створення має терапевтичний ефект.

Кожну роботу потрібно спочатку склеїти, потім розірвати в місцях вибухів і покласти в отвори квіти.

"У своїх відеоінструкціях в момент, коли модель уже зібрана, я пишу, що ви можете зупинится на цьому моменті і не йти далі.

Але більшість все таки йде до кінця і ділиться потім зі мною своїми враженнями і тим, що це було цінне переживання", – розповідає мисткиня.

Настя готує будівлю Краєзнавчого музею в героїчній Охтирці, куди росіяни місяць скидали вакуумні бомби.

Вона вірить, що все розбите можна склеїти, а знищене – відбудувати, головне – берегти життя всередині себе.

"Я бажаю вірити нам в Перемогу і щодня питати себе, що я роблю для того, щоб жити в країні своєї мрії?", резюмувала Горнічар.

Нагадаємо, що в Бучі Київської області відбулося відкриття дружнього простору для жінок і дівчат "Дівчата".

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: