fbpx
Сьогодні
17:52 16 Сер 2023

Пожежа знищила 16 км площі окупованого острова Джарилгач на Херсонщині

На окупованому острові Джарилгач на Херсонщині майже тиждень тривала пожежа, яка знищила всю заповідну зону природного парку.

Про це повідомила в коментарі проєкту «Новини Приазовʼя» директорка Джарилгацького національного природного парку Ірина Сабашенко.

Пожежа, яка виникла через те, що окупанти влаштували на острові полігон, знищила майже 16 кілометрів території.

Як результат – загорівся рослинний покрив і вигоріла майже вся заповідна зона. Там сконцентрована основна частина всіх цінних видів степових екосистем, рідкісних видів, які занесені до «Зеленої книги України», а доля тварин наразі взагалі невідома. На сьогодні, 16 серпня, диму вже немає.

За словами Сабашенко, на відновлення рослинного покриву знадобиться від 10 до 30 років. Як повідомив «Новинам Приазовʼя» міський голова Скадовська Олександр Яковлєв, немає інформації про те, чи відійшли з острова Джарилгач окупанти після такої масштабної пожежі. Однак вони закрили доступ до цієї місцевості для жителів регіону.

Що відомо про пожежі на Джарилгачі

Як писала Рубрика, масштабні пожежі на острові через систему NASA для відслідковування пожеж помітив еколог, біолог та голова Української природоохоронної групи Олексій Василюк.

російські військові засипали перешийок між островом Джарилгач та окупованою частиною Херсонщини піском для його використання у військових цілях. Це загрожує екосистемі острова та його акваторії.

Але чи можливо створити рукотворну косу, яка перетворить острів на півострів? Супутникові знімки з попередніх років свідчать про те, що прорва то з'являлася, то знову зникала в різні роки, задовго до появи окупаційних російських військ у Херсонській області.

"Рубрика" звернулась до спеціалістів, аби з'ясувати це та розкласти по поличках: що не так із Джарилгачем?

За словами директорки парку, Ірини Сабашенко, Джарилгацька затока з островом входять до переліку найважливіших водно-болотних угідь міжнародного значення згідно з Рамсарською Конвенцією, і таке поводження із природним об'єктом є неприйнятним.

Читайте докладніше у нашому матеріалі: "Росіяни знищують Джарилгач? Пояснення від директорки Нацпарку".

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: