fbpx
Сьогодні
16:28 16 Сер 2023

Екорішення: в Україні планують змінити методику роздільного збирання побутових відходів

Міністерства розвитку громад територій та інфраструктури планує скасувати старий наказ 2011 року щодо роздільного збирання побутових відходів, оскільки підготувало нову Методику.

Про це пише Рубрика, посилаючись на проєкт постанови, розміщений для обговорення на сайті Федерації профспілок України (ФПУ).

У чому проблема?

Галузь сортування та переробки сміття в Україні завжди була сферою, яка потребує значних доопрацювань, як на рівні влади, так і на особистому рівні кожного українця. 

Роздільним збором відходів сьогодні нікого не здивуєш, але тим не менш, далеко не кожен почав сортувати сміття у себе вдома. Багато все ще вважають, що це незручно, неприємно, та й просто — складно.

Як відомо, останній бренд-аудит від Zero Waste Kharkiv у 2022 році (аналіз складу побутових відходів мешканців) показав, що близько 40% відходів – це органіка, а 20% – речі. 

Саме їх можливо було використати повторно: косметичні засоби для догляду за волоссям, одяг, взуття, навіть ліки з придатним терміном. Все це можна було не викидати, а повторно використовувати.

Яке рішення?

Як зазначають, посилаючись на документ, роздільне збирання побутових відходів здійснюється з метою сприяння підготовці побутових відходів до повторного використання, рециклінгу для зменшення кількості побутових відходів, що захоронюються на полігонах.

Як це працює?

Системи роздільного збирання побутових відходів визначаються місцевим органом влади з урахуванням економічної доцільності.

Проєктом визначається, що роздільне збирання відходів у населених пунктах здійснюється для таких видів відходів, як папір і картон, пластик, скло, метал.

При цьому створюються умови для забезпечення роздільного збирання:

  • біовідходів,
  • текстилю,
  • небезпечних відходів у складі побутових та інших видів відходів, що підлягають роздільному збиранню, зокрема відходи деревини, упаковки, електричного та електронного обладнання, батарей та акумуляторів.

Так, великогабаритні та ремонтні побутові відходи збираються окремо в контейнерах місткістю 8 куб. м і більше, які розташовуються на контейнерних майданчиках та пунктах роздільного збирання побутових відходів, а також за заявкою.

Згідно з проектом, контейнери та пластикові пакети для різних видів побутових відходів мають бути пофарбовані (або мати пофарбовану основну частину чи кришку, або наліпку розмірами 150х450 мм) в такий колір:

  • жовтий – для пластику;
  • зелений – для скла;
  • синій – для паперу та картону;
  • блакитний – для вторинної сировини;
  • коричневий – для біовідходів;
  • сірий – для змішаних побутових відходів;
  • червоний – для небезпечних відходів у складі побутових відходів.

Нагадаємо, в Україні багато років намагаються ухвалити закон про систему управління відходами, який запроваджує такі ж правила поводження з відходами, як і у розвинених країнах Європи.

Законопроект:

  • запроваджує муніципальне роздільне збирання відходів,
  • створює умови для залучення інвестицій на побудову сміттєпереробних об'єктів,
  • вирішує питання сміттєзвалищ, які забруднюють воду і ґрунти.

Нагадаємо, що Люботин на Харківщині продовжує скорочувати кількість відходів, які йдуть на полігон: від спалення залишків рослинності до компостування.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: