fbpx
Сьогодні
14:59 13 Сер 2023

На Запорізькій АЕС окупанти пошкодили протирадіаційний бар'єр: подробиці

Безвідповідальні та непередбачувані дії окупаційних військ призвели до порушення цілісності одного з бар'єрів ЗАЕС на шляху розповсюдження радіації в навколишнє середовище, що у свою чергу призвело до погіршення ситуації на окупованій росією Запорізькій атомній електростанції.

Про це розповів очільник Держатомрегулювання Олег Коріков в ефірі телемарафону.

Нагадаємо, що на ЗАЕС стався інцидент із витоком води. Про це стало відомо 11 серпня. Витік відбувся на енергоблоці №4, який загарбники перевели у стан "гарячого зупину" з порушенням умов ліцензії станції.

При цьому окупанти хочуть, щоб у стані "гарячого зупину" був шостий енергоблок ЗАЕС, що є черговим порушенням умов ліцензії та вимог "Енергоатома".

Разом з низкою інших дій російських окупантів це підвищує загрози для безпеки станції і її існування загалом.

Як вважає в.о. голови Держатомрегулювання, унаслідок дій окупантів на станції було пошкоджено один з бар'єрів, що захищав навколишнє середовище та людей від розповсюдження радіації.

"На атомній електростанції побудовано комплекс заходів на ядерній установці, щоб крім виробництва пари забезпечити захист населення, навколишнього середовища від неприпустимого впливу радіації, яка шкодить здоров'ю і навколишньому середовищу.

На шляхах потенційного розповсюдження радіації вибудовуються бар'єри. Що відбулося з точки зору безпеки на енергоблоці №4?

Порушено цілісність одного з бар'єрів на шляху розповсюдження радіації в навколишнє середовище. Перший контур – вода, яка омиває ядерне паливо. Вона з'явилася в другому контурі, який має йти на виробництво електрики в турбогенераторі", – сказав він.

Переведення енергоблока №4 у стан "гарячого зупину" стало черговою ланкою у ланцюзі "безвідповідальних та непередбачуваних дій окупантів".

"Це відбувається в порушення умов ліцензії, відповідно до якої експлуатувати Запорізьку АЕС дозволено виключно в "холодному" стані. "Холодний" стан – найбільш безпечний, якщо ми можемо казати про безпеку в умовах окупації, коли там перебуває бозна-хто, і в умовах відсутності Каховського водосховища, яке було надійним джерелом водних ресурсів для ЗАЕС, і в умовах відсутності надійного зв'язку з енергосистемою України", – зазначи Коріков.

Президент НАЕК "Енергоатом" Петро Котін підкреслив, що некомпетентне нелегітимне "керівництво" станції від "Росатома" послідовно виводить блоки ЗАЕС з ладу.

"І цей злочин із навмисним пошкодженням обладнання четвертого енергоблока, яке призвело до порушення цілісності вже трьох із пʼяти наявних фізичних бар'єрів на шляху розповсюдження радіації, витоку потенційно радіоактивної води першого контура за встановлені межі, пошкодження дороговартісного обладнання першого контура, буде розслідуваний", – заявив він.

Що відомо про ситуацію на ЗАЕС?

4 березня 2022 року росіяни захопили ЗАЕС.

22 червня 2023 року Президент Володимир Зеленський заявив про плани Росії влаштувати теракт на станції.

Секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов повідомив, що Україна ретельно готується до будь-яких сценаріїв розвитку подій навколо Запорізької АЕС.

Головне управління розвідки Міністерства оборони 30 червня заявило, що російський контингент поступово залишає територію ЗАЕС.

Наприкінці червня у Миколаївській, Херсонській, Запорізькій, Дніпропетровській областях провели масштабні навчання екстрених служб з подолання наслідків можливого теракту на ЗАЕС.

4 липня Збройні сили України офіційно попередили про можливу підготовку російськими загарбниками провокації на ЗАЕС.

А 24 липня, окупаційна адміністрація Запорізької АЕС перевела енергоблок №4 у стан "гарячий зупин". Це є грубим порушенням вимог ліцензії на експлуатацію цієї ядерної установки. Також МАГАТЕ виявило протипіхотні міни в буферній зоні Запорізької АЕС.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: