fbpx
Сьогодні
09:06 25 Лип 2023

росіяни перевели четвертий блок ЗАЕС у стан "гарячого зупину", - Енергоатом

У понеділок, 24 липня, окупаційна адміністрація Запорізької АЕС перевела енергоблок №4 у стан "гарячий зупин". Це є грубим порушенням вимог ліцензії на експлуатацію цієї ядерної установки. Також МАГАТЕ виявило протипіхотні міни в буферній зоні Запорізької АЕС.

Про це повідомляє НАЕК "Енергоатом" у Телеграмі, пише Рубрика.

"Сьогодні, 24 липня 2023 року, попри вимоги Держатомрегулювання та ДП «НАЕК «Енергоатом» на тимчасово окупованій Запорізькій атомній електростанції на виконання наказу нелегітимного керівництва перевели енергоблок №4 у стан «гарячий зупин». Такі дії є грубим порушенням вимог ліцензії на експлуатацію цієї ядерної установки. Зараз експлуатація енергоблока №4 ЗАЕС має здійснюватися виключно у стані "холодний зупин"", – зазначається в повідомленні

Енергоатом нагадує, що після підриву росією 6 червня греблі Каховської ГЕС і фактичного зникнення Каховського водосховища виникли реальні ризики недостатнього підживлення Запорізької АЕС охолоджувальною водою. Це блокує можливість роботи станції на потужності, і російська окупаційна адміністрація та представники Росатому про це знають. А отже, це є безперечним ризиком для ядерної та радіаційної безпеки через тривалий простій обладнання енергоблока, відсутність належного регламентного технічного обслуговування й ремонту обладнання.

У зв'язку зі вчиненням протиправних дій, що містять ознаки складу кримінальних правопорушень, передбачених ст. 267 КК ("Порушення правил поводження з вибуховими, легкозаймистими та їдкими речовинами або радіоактивними матеріалами" та ст. 274 КК ("Порушення правил ядерної або радіаційної безпеки"), а також ст. 14 ("Готування до злочину") і ст. 258 ("Терористичний акт") КК президент ДП "НАЕК "Енергоатом" Петро Котін звернувся до Офісу Генерального прокурора України:

"Окупанти продовжують вчиняти злочинні дії. Вони вкотре порушують вимоги ліцензії на експлуатацію, виданої Держатомрегулювання України (ДІЯРУ), про переведення всіх блоків станції у «холодний зупин», а також вимоги МАГАТЕ. Це свідоме і навмисне порушення норм українського та міжнародного законодавства. На російських загарбників чекає невідворотнє покарання", – вказується в повідомленні.

Як підкреслив Котін, використовуючи стратегічний об'єкт як військову базу та приймаючи рішення щодо переведення реактора у стан "гарячого зупину2, окупаційна адміністрація порушує всі норми ядерної та радіаційної безпеки станції.

Також президент ДП НАЕК "Енергоатом" звернувся до Міністерства закордонних справ України, наголосивши на необхідності закликати МАГАТЕ вжити заходи впливу на окупаційну адміністрацію ЗАЕС для переведення всіх енергоблоків станції у стан "холодний зупин" і поширити відповідну ноту серед країн – членів Агентства.

Замінування Запорізької АЕС

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що експерти МАГАТЕ виявили протипіхотні міни спрямованої дії на периферії майданчика Запорізької АЕС. Міни розташовані в зоні обмеженого доступу, до якої персонал станції не має доступу, та спрямовані в бік від майданчика.

Повідомляється, що під час обходу 23 липня команда МАГАТЕ побачила кілька мін, розташованих у буферній зоні між бар'єрами внутрішнього та зовнішнього периметрів майданчика ЗАЕС.

Експерти повідомили, що міни розташовані в зоні обмеженого доступу, до якої персонал станції не має доступу, та спрямовані в бік від майданчика.

Зазначається, що під час обходу команда не виявила жодних об'єктів на внутрішньому периметрі станції.

"Як я вже повідомляв раніше, МАГАТЕ було відомо про попереднє розміщення мін за межами периметру майданчика, а також у певних місцях всередині нього. Наша команда обговорила цю конкретну знахідку з керівництвом станції, їй відповіли, що це було військове рішення в зоні, яка контролюється (російськими — ред.) військовими. Однак наявність таких вибухових пристроїв не відповідає стандартам безпеки МАГАТЕ та створює додатковий психологічний тиск на персонал станції", — йдеться в повідомленні Гроссі.

Зазначається, що МАГАТЕ продовжує вимагати доступу до дахів реакторів ЗАЕС, зокрема до енергоблоків № 3 та № 4, які "викликають особливий інтерес".

Нагадаємо, напередодні розвідка повідомила, що ворог готує на ЗАЕС провокації із застосуванням важкого озброєння.

Також повідомлялось, що російські окупанти посилили репресії проти працівників Запорізької атомної електростанції.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: